debat. Den norske statsminister, Jens Stoltenberg, har fået stor ros for sine taler om terrorangrebet 22. juli. Men nu møder han kritik fra en af landets store aviser.
Foto: HOLM MORTEN/AP

debat. Den norske statsminister, Jens Stoltenberg, har fået stor ros for sine taler om terrorangrebet 22. juli. Men nu møder han kritik fra en af landets store aviser.

Internationalt

Stoltenberg kritiseres for »nærmest skandaløst« udsagn om Breivik

Den norske statsminister skal blande sig uden om retssagen, lyder kritikken.

Internationalt

I Norge nyder statsminister Jens Stoltenberg stor respekt for sin håndtering af terrorangrebet 22. juli.

Men i fredags ridsede han sin egen lak, mener politisk redaktør Harald Stanghelle fra Aftenposten.

I dagens udgave af den norske avis hæfter redaktøren ordene »nærmest skandaløst« og »næsten uforståelig« på et interview, som statsministeren i fredags gav til norsk TV 2.

Her udtalte statsministeren sig om det helt store spørgsmål i retssagen mod Anders Behring Breivik: Er manden tilregnelig eller ej. Svaret afgør, om han skal idømmes fængsel eller en behandlingsdom.

»Hvis domstolen kommer frem til, at han er tilregnelig, og det er dem, som bestemmer det, så tror jeg, at mange vil føle, at det er en lettelse«, sagde Jens Stoltenberg ifølge nyhedsbureauet NTB og fortsatte:

»Så for alle ofrene, for alle dem, som blev ramt, så tror jeg, det vil være en fordel, hvis domstolen siger, han var tilregnelig«.

Op til dommerne
Med udtalelserne blander Jens Stoltenberg sig ifølge Harald Stanghelle i et spørgsmål, der behandles af domstolen, og som landets øverste politiske leder af alle bør holde sig fra at kommentere.

»I sådan en situation er de nærmest skandaløst, at statsministeren lægger sin tyngde ind til fordel for et retsligt synspunkt«, skriver den politiske redaktør.

DOKUMENTATIONKommentaren fra Stanghelle(eksternt link - norsk)

Han lægger vægt på, at dommerne står over for et vanskeligt spørgsmål, hvor de skal tage hensyn til to rapporter, hvor retspsykiatere kommer frem til hver deres konklusion om Breiviks psykiske tilstand.

»Efter dette må vi bare håbe, at voksne og myndige dommere ser bort fra statsministerens votum«, skriver Harald Stanghelle.

LÆS MERE

Retssagen mod Anders Behring Breivik begynder i morgen og er berammet til ti uger.

FACEBOOK

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden