Homotal. Halvanden procent af den britiske befolkning er homo- eller biseksuel, viser omfattende undersøgelse. Hvis den procentsats holder generelt, vil det svare til, at der i Danmark er godt 80.000. Her er vi til årets Copenhagen Pride.
Foto: MARTIN LEHMANN

Homotal. Halvanden procent af den britiske befolkning er homo- eller biseksuel, viser omfattende undersøgelse. Hvis den procentsats holder generelt, vil det svare til, at der i Danmark er godt 80.000. Her er vi til årets Copenhagen Pride.

Internationalt

Kun halvanden procent af befolkningen er homoer

Der er langt færre homoseksuelle i befolkningen end tidligere antaget, viser kæmpe britisk undersøgelse.

Internationalt

De fleste har hørt den sejlivede myte om, at hver tiende mand er bøsse.

Men nu viser den hidtil mest omfattende undersøgelse om emnet, at der næppe er megen sandhed gemt i den historie.

Det skriver avisen The Telegraph.

Undersøgelsen fra Storbritaniens svar på Danmarks Statistik, Office for National Statistics (ONS), viser nemlig, at kun halvanden procent af den britiske befolkning er homoseksuel eller biseksuel.

DOKUMENTATION ONS' sexual identity report (eksternt link, pdf)

Og det empiriske grundlag er i orden: ONS har fra april sidste år til marts i år spurgt intet mindre end 450.000 britiske borgere om deres seksuelle præferencer.

Resultatet viser, at halvanden procent er enten bøsser, lesbiske eller biseksuelle.

Bredt ud på hele den britiske befolkning svarer det til, at 480.000 briter er bøsser eller lesbiske, mens 245.000 erklærer sig biseksuelle.

Folk skal vænnes til at svare på spørgsmål om seksualitet
Men.

For der er altid et 'men', når man snakker statistik, og i dette tilfælde har flere homoseksuelle grupper allerede været på banen med argumentet om, at man ikke umiddelbart kan tage tallet for gode varer.

Til trods for undersøgelsens omfang.

For folks seksuelle præferencer er noget af det mest personlige, og man man derfor på ingen måde regne med at få et 100 procent ærligt svar, er argumentet.

Men det kan ifølge den britiske bøsserettighedsgruppe Stonewall blive bedre, jo flere undersøgelser om emnet, man laver.

»Vi forventer at se disse tal stige over tid i takt med, at folks tiltro til undersøgelserne vokser, og seksuel orientering bliver en rutinemæssig del af større dataindsamlinger«, siger Ben Summerskill fra Stonewall til The Telegraph.

Umuligt at sammenligne resultater

Måske har han ret.

I hvert fald har lignende undersøgelser i både Storbritanien, USA og Danmark givet vidt forskellige resultater de sidste mange år.

Den britiske regering vurderede i 2004, at mellem fem og syv procent af befolkningen var homo- eller biseksuelle, mens andre mindre undersøgelser har svinget mellem én og 2,4 procent.

I USA og Canada har tallet typisk svinget mellem to og 4,6 procent, mens hjemlige undersøgelser har peget i retning af en størrelse på mellem fire og otte procent.

LÆS OGSÅ

Sammenligningsgraden er dog også en svær størrelse, for der bliver sjældent spurgt om de samme ting i de forskellige landes undersøgelser.

Eksempelvis publicerede MetreXpress for nylig en historie på baggrund af, at læsere i 10 forskellige lande havde svaret på, om de »en gang imellem dyrkede homosex?«

Avisen kom på baggrund af besparelserne frem til, at én ud af sex Metro-læsere i USA af og til dyrker homosex, mens det i Danmark kun var tilfældet for en ud af 25.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden