Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

FN mener, at den israelske offensiv i Gaza har forringet palæstinensernes vilkår 'dramatisk' og peger på mulige krigsforbrydelser.
Foto: SEBASTIAN SCHEINER/AP

FN mener, at den israelske offensiv i Gaza har forringet palæstinensernes vilkår 'dramatisk' og peger på mulige krigsforbrydelser.

Internationalt

FN: Israel brugte lille dreng som skjold

Israelske soldater udsatte med vilje børn for fare under den 22 dage lange offensiv i Gaza, siger FN.

Internationalt

En 11-årig palæstinensisk dreng blev beordret til at åbne en pakke, israelske soldater mente kunne være farlig.

Herefter blev drengen tvunget til at gå foran dem, og da soldaterne blev beskudt, blev han stadig holdt foran dem.

Sådan lyder blot en af mange historier, som FN beskriver i sin rapport om den 22 dage lange israelske offensiv i Gaza, der blev indledt i slutningen af december sidste år.

Rapporten er udarbejdet af Radhika Coomaraswamy, som er FN's Generalsekretærs særlige repræsentant for Børn og Væbnet Konflikt.

Kritik af Hamas Også den militante palæstinensiske gruppe Hamas, som kontrollerer Gaza, bliver kritiseret i FN's 43-sider lange rapport.

Gruppen bliver beskyldt for at have brugt mennesker som skjold og sætte civile liv i fare.

Men selv om FN retter kritik mod begge sider i konflikten, der kostede 1.453 mennesker livet - heraf 1.440 palæstinensere -er det særligt de israelske soldater, der står for skud.

Far og sønner skudt
Rapporten fremhæver ifølge CNN et andet eksempel, hvor et militært køretøj ramte et hus.

En far og hans to sønner, der begge var under 11 år, gik ud for at se, hvad der var sket, men i det øjeblik, de trådte ud af deres hoveddør, blev de skudt af israelske soldater, mens datteren så på.

Skød vildt mod familie
I et andet tilfælde nævner rapporten en episode, hvor israelske soldater gik hen til et hus i Zeitoun-kvarteret i Gaza By.

På dørtrinnet kaldte de den mandlige forsørger ud og skød ham uden varsel, mens han holdt sit id-kort og havde hænderne over hovedet.

Herefter begyndte de at skyde umotiveret og vilkårligt ind i rummet, hvor resten af familien havde samlet sig.

»Den ældste søn råbte ordet 'børn' på hebraisk for at advare soldaterne. Skyderierne standsede først, da alle lå på gulvet. Moren og fire brødre i alderen 2-12 år blev såret. En søn på fire år fatalt«, skriver FN i rapporten.

De israelske angreb ødelagde mere end 200 skoler og efterlod flere end 70.000 mennesker hjemløse.

Rapporter om krigsforbrydelser
Israelerne bliver desuden kritiseret for målrettede angreb på hospitaler og klinikker, vand og kloakfaciliteter, regeringsbygninger og landbrugsområder.

»Der er stærke og troværdige rapporter om krigsforbrydelser og andre overtrædelser af internationale normer«, står der ifølge CNN i rapporten, som desuden opfordrer til en videre undersøgelse af mulige krigsforbrydelser.

Dramatisk forringelse for palæstinenserne

Alt i alt konkluderer rapporten, at den israelske operation resulterede »i en dramatisk forringelse af forholdene for den civile befolkning«.

»Offensiven intensiverede den allerede katastrofale humanitære situation for det palæstinensiske folk«, skriver FN.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce