0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Dom: Rask Breivik skal 21 år i fængsel

Den 33-årige massemorder har fået en fængselsstraf.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Frank Augstein/AP
Foto: Frank Augstein/AP

Massemorder. Anders Behring Breivik kom smilende ind i retslokalet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Massemorderen Anders Behring Breivik erklæres tilregnelig og kan fængsles.

Dommen lyder på 21 år med mulighed for forlængelse fem år ad gangen. Han er dømt for overlagt drab og drabsforsøg samt planlagt terror.

Det har dommer Wenche Arntzen i retssagen mod den 33-årige nordmand netop læst op i Oslo Tingrett, mens alle tilhørere stod op.

Dommen blev truffet af en enstemmig dommerkomité, og ifølge politiken.dk's udsendte blev afgørelsen modtaget af en smilende Breivik, mens der lød et lettelsens suk fra tilhørerpladserne.

LIVE

I de næste timer bliver begrundelsen for dommen, der fylder 90 sider, blive gennemgået i retssalen. Herefter får Breivik mulighed for at kommentere dommen, og senere i eftermiddag holder retten pressemøde.

Breivik har gennem sagen sagt, at han kun ville anke dommen, hvis han blev erklæret utilregnelig.

Tilregnelighedsspørgsmål blev det afgørende
Dommen falder lidt over et år, efter at Breivik 22. juli 2011 rystede Norge og resten af verden ved at skyde og dræbe 69 unge fra Arbeiterpartiets ungdomsorganisation på øen Utøya. Desuden blev otte dræbt, da Breivik lod en bombe eksplodere i regeringskvarteret i den centrale del af Oslo. 42 blev alvorligt såret.

Gennem det forgangne år har det helt store spørgsmål i sagen drejet sig om, hvorvidt massemorderen var rask og kan straffes med en normal fængselsstraf, eller om han var psykisk syg og skal have en behandlingsdom.

I den sidste tid har mange ment, at Breivik ville blive erklæret utilregnelig, fordi tvivlen ifølge norsk retspraksis ville komme ham til gode.

I tvivl

To psykiaterundersøgelser er blevet udarbejdet - det første psykiaterhold, der undersøgte Breivik umiddelbart efter angrebene, erklærede ham paranoid skizofren, mens det andet hold, som opholdt sig sammen med gerningsmanden i to uger flere måneder efter ugerningen, vurderede, at han er rask.

OVERBLIK

Selv har Breivik gennem den ti uger lange retssag holdt fast i, at han er rask og ikke vil dømmes utilregnelig, da det vil skade hele hans mission: At vise Norge, at det multikulturelle samfund i sidste ende vil udslette den norske kultur.

Vurderingen af Breiviks mentale helbred er blevet diskuteret af eksperter såvel som lægmænd - alle har forsøgt at tage stilling til, om den mand, der bankede uskylden ud af Norge, er psykisk syg eller ej.

Breivik selv har under retssagen peget på, at man ikke på samme måde ville stille spørgsmålet om den mentale tilstand, hvis det var en muslimsk terrorist - kun fordi Breivik er hvid, mener nordmændene, at han må være syg, siger Breivik.