Demokrati. Ifølge EU's nye udenrigspolitiske strategi skal EU ikke længere stille strenge politiske betingelser til medlemslande, men i højere grad gøre plads til de enkelte landes strategier.
Foto: MICHEL EULER/AP

Demokrati. Ifølge EU's nye udenrigspolitiske strategi skal EU ikke længere stille strenge politiske betingelser til medlemslande, men i højere grad gøre plads til de enkelte landes strategier.

Internationalt

EU nedtoner demokrati i ny strategi

EU har mistet magt og kan ikke længere stille krav om menneskerettigheder og demokrati, når der laves aftaler med andre lande. Sådan lyder det fra penneføreren for en ny EU-strategi. Kristian Jensen (V) er delvis enig.

Internationalt

Fra at være en af verdens vigtigste aktører, der så sig selv som den ’bløde supermagt’, er EU i løbet af ganske få år blevet en marginal spiller, der ikke længere kan stille krav til omverdenen om demokrati og menneskerettigheder.

Den erkendelse ligger til grund for en ny udenrigspolitisk strategi i EU, fortæller Nathalie Tocci, der leder forhandlingerne og fører pennen på den nye strategi.

»Vi har ikke den magt, vi havde tidligere. Det indebærer, at vi må slå ind på en radikalt anderledes kurs i forholdet til andre lande. EU har ikke længere magten til at stille betingelser. Vi bilder os ikke længere ind, at vi besidder sandhedens hellige gral og ved, hvad der er bedst for andre lande«, siger Nathalie Tocci i forbindelse med et besøg i København.

Et ydmygt Europa

Tocci er udpeget af Federica Mogherini, der står i spidsen for EU’s udenrigspolitik, som sin personlige repræsentant. Hun har gjort karriere som forsker i europæisk udenrigspolitik på førende tænketanke i Europa og USA.

»Ydmyghed er det nye koncept. Udgangspunktet er, at andre opfattelser kan være lige så gyldige som vore. Vi skal tale meget mere med andre og ikke mindst lytte meget mere. Vi skal i det hele taget opføre os, som om kolonitiden er et overstået kapitel«, forklarer italieneren.

Handelsaftaler og bistandsprogrammer har været de vigtigste redskaber til at fremme de europæiske værdier om demokrati og menneskerettigheder i andre lande. Mekanismen har været, at EU har stillet krav om demokratisk udvikling og respekt for menneskerettigheder som betingelse for at få adgang til EU’s marked eller pengekasse.

»Men den går ikke længere. Nu om stunder er det tværtimod EU, der må give noget ekstra – visa eller andre søde sager – for at få en frihandelsaftale«, siger Nathalie Tocci. »Hvis vi stiller betingelser for at give bistand, står Golfstaterne og Kina klar til at give 20 gange så meget uden politiske betingelser«.

Undtagelsen er forhandlinger om optagelse i EU, hvor det fortsat er meningsfuldt og effektivt at stille krav om demokrati, menneskerettigheder og markedsøkonomi, siger Tocci.

De enkelte EU-lande kan i nogen udstrækning føre deres egen udenrigspolitik. Men i takt med Europas faldende indflydelse er der opstået en fælles forståelse af, at der ikke længere er råd til at stikke af i forskellige retninger.

Tiltrængt gennembrud

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) er enig med Nathalie Toccis strategiudmelding et stykke ad vejen.

»Vi må konstatere, at den tid er ved at være forbi, hvor Europa var det sted, verden kiggede på«, siger Kristian Jensen.

Han fastholder imidlertid, at EU skal kæmpe for sine kerneværdier. »Hvis vi ikke kan stille betingelser, så må vi samarbejde med civilsamfundet, som vi f.eks. gjorde i Burkina Faso, som selv væltede deres diktator ved en folkelig opstand«.

Danske eksperter glæder sig over udmeldingen fra Nathalie Tocci.

»Det er en ekstremt vigtig erkendelse. Politikere har længe været tilbøjelige til at benægte, for det lyder meget bedre at stå hårdt på vores værdier end på at tilpasse vores strategi til nye vilkår«, siger Ole Wæver, professor i international politik på Københavns Universitet.

Holger Bernt Hansen, professor emeritus i afrikastudier, kalder det et længe tiltrængt gennembrud.

»Netop nu truer EU-lande og USA med sanktioner mod Rwanda, fordi befolkningen efter en demokratisk proces har givet præsidenten mulighed for en ekstra periode. Svaret fra Rwanda er at vende sig mod Emiraterne og Kina«, fortæller han.

Arbejdet med den nye strategi er så langt fremme, at der er enighed om den grundlæggende struktur, siger Tocci.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce