RETSSAG. Anders Breivik har lagt sag an mod den norske stat på grund af hans afsoningsforhold. Retssagen begyndte i dag. Straks da Breivik havde fået håndjernene af, løftede han sin venstre arm og heilede.
Foto: Lise Aserud (arkivfoto)/AP

RETSSAG. Anders Breivik har lagt sag an mod den norske stat på grund af hans afsoningsforhold. Retssagen begyndte i dag. Straks da Breivik havde fået håndjernene af, løftede han sin venstre arm og heilede.

Internationalt

Norsk stat: Breivik skal isoleres fra omverdenen for at hindre farlig ekstremisme

Den norske stat forklarer i retten, at massemorderen skal forhindres i at inspirere andre til terrorhandlinger.

Internationalt

Breivik vil sprede sine ekstremistiske holdninger og inspirere andre til at begå terrorhandlinger, hvis han får lov til det.

Det er den norske stats begrundelse for at isolere Anders Breivik fra omverdenen og standse dele af brevudvekslingen mellem ham og andre.

»Indtrykket er, at Breivik ønsker at sprede sit budskab. Statens opgave er at hindre, at der skabes en ny Breivik via kontakt med Breivik. Han udgør en trussel ude i samfundet«, lød det i retssalen fra advokat Adele Matheson Mestad, der forsvarer den norske stat.

Det skriver det norske nyhedsmedie NRK i deres livedækning af retssagen.

Anklagerne mod staten er anlagt af Anders Breivik, som i juli 2011 dræbte 77 personer på Utøya og ved regeringskvarteret i Oslo og efterfølgende fik en dom på 21 års fængsel med mulighed for forlængelse. Han har lagt sag an, fordi han mener, at hans afsoningsforhold er i strid med menneskerettighederne.

Kamp fra fængselscellen

I sagen om afsoningsforholdene lægger Anders Breiviks advokat vægt på, at Breivik har siddet i isolationsfængsel i de fire år, han indtil videre har afsonet i det norske fængsel Skien, og at han ikke har haft kontakt med andre fanger eller har haft besøg uden at være adskilt af en glasvæg.

Desuden har Breivik ikke måttet kommunikere med hans sympatisører eller andre højreekstremistiske kræfter gennem brevudveksling eller besøg, fordi myndighederne frygter, at han kan inspirere andre til at begå lignende terrorangreb.

LÆS DEN ANDEN SIDE AF SAGEN

I dag kom det frem i retssagen, at myndighedernes frygt formentlig ikke ikke kommer ud af ingenting. Forsvarsadvokaten fremlagde flere beviser på, at Anders Breivik har intentioner om at sprede sit budskab.

»Han har udtalt, at han vil fortsætte kampen fra fængslet, og han har sagt til ansatte, at han ønsker at danne en nationalistisk fagforening i Norge og i andre lande i Europa«, sagde Adele Matheson Mestad.

Som eksempel på Anders Breiviks forsøg på at udbrede sine holdninger nævnte forsvarsadvokaten, at Anders Breivik har skrevet et tyve sider langt brev om primært dannelsen af et nyt parti, som blev sendt ud til 70 organisationer og mediehuse i 2014.

Breve fra sympatisører til fængslet

Forsvaret for den norske stat lagde i retten i dag særligt vægt på at forklare, hvorfor Breiviks frihed til brevudveksling er indskrænket. Han er ifølge tal fra den norske stats forsvarsadvokat blevet nægtet adgang til 600 breve, mens han har modtaget 4.000.

Fællestrækkene ved de breve, der er blevet standset i fængslets brevkontrol, er, at de er til eller fra personer, som støtter Anders Breiviks handlinger og meninger, forklarer forsvarsadvokaten.

Et eksempel på et brev fra marts 2016 til Anders Breivik, som blev stoppet, lyder: »Hej Anders, jeg fik lyst til at sende dig nogle ord«. De ord følges op af støtte til bombeaktionen mod regeringskvarteret og drabene på Utøya.

At der uden for fængselsmurene angiveligt er sympatisører, der ønsker at dele og sprede Anders Breiviks budskab, styrker ifølge forsvarsadvokaten begrundelsen for at fratage dele af Anders Breiviks kontakt med omverdenen.

»Sociale medier har stor betydning for rekruttering og radikalisering. Brevkontrollen skal hindre, at hans budskab skal nå fora og blogs«, siger Adele Matheson Mestad.

»Forhindre, at Breivik bidrager til radikalisering af andre«.

Retssagen mod den norske stat varer de næste fire dage.

FRA ARKIVET

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce