Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Modelfoto
Foto: Finn Frandsen

Modelfoto

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

200.000 computere i 150 lande er ramt af hackerangreb: Her er, hvad vi ved

Antallet af inficerede computere i Danmark er fordoblet i løbet af formiddagen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opdateret tirsdag 8:15:

Når man skal beskrive 'WannaCry'-hackerangrebet, er det de store tal, der skal hives frem.

Tusindvis af computere i store dele af verden er ramt af det ondsindede stykke software, der låser adgangen til maskinerne og kræver løsepenge af brugerne, hvis de atter vil have adgang til de data, der er gemt på den inficerede pc'er.

I Danmark er mængden af inficerede computere fordoblet i løbet af mandag formiddag.

Men mandag eftermiddag oplyser politiet, at de kun har modtaget få henvendelser om virusangreb, og at ingen kritiske systemer er ramt.

Her er hvad, vi ved om det globale it-angreb, der gik i gang fredag:

Europol:

Det fælleseuropæiske politisamarbejde rapporterer, at angrebet har ramt 200.000 computere i 150 lande.

Udbytte: Det vurderes, at gerningsmændene mandag formiddag udelukkende har fået omkring 250.000 kroner ud af deres arbejde. De har krævet mellem 2.200 og 4.400 kroner for at give ofrene adgang til de låste computere. Kravene i den ramte virus er skrevet på 20 sprog.

Ramte lande:

Danmark: 402 ip-adresser er nu ramt, blandt dem et par informationstavler ved indfaldsvejene til Randers.

»Tallet stiger støt, men langsomt«, siger Peter Kruse partner og sikkerhedsekspert i CSIS.

Storbritannien: Sygehusenes edb-systemer blev ramt, så operationer og konsultationer måtte aflyses. De begyndte at melde om problemer fredag op ad morgenen. Mandag middag var der fortsat problemer på en række sygehuse, blandt andet Barts, der udelukkende tog imod patienter med livstruende eller alvorlige lidelser.

Tyskland: Deutsche Bahn blev generet, da hackerangrebet ramte informationstavler.

Rusland: En lang række institutioner blev ramt, heriblandt indenrigsministeriet, centralbanken og de russiske statsbaner. Flere banker og teleselskabet Megafon har også fået computere hacket.

Kina: Omkring 30.000 computere ramt - mange på universiteter og uddannelsesinstitutioner. Sygehuse, jernbanestationer, regeringskontorer og postvæsenet rapporteres ramt. Betalingssystemerne hos det statslige olieselskab PetroChinas 20.000 tankstationer holdt op med at fungere. Pengeautomater blev slået ud af drift. Politiet og transportmyndigheder generet af inficerede computere.

Spanien: Flere teleselskaber meldes ramt. Selskabet Telefonica var en af de første større virksomheder, der slog alarm om, at et alvorligt angreb var i gang. Det skete fredag morgen.

Frankrig: Bilfabrikken Renault blev ramt og måtte standse samlebåndene. Mandag middag var 90 procent af produktionen atter i gang, men fabrikken i Douai i nord stod stille. Landets cybersikkerhedskontor ANSSI meddeler, at under 10 selskaber er ramt af hackerangrebet.

Japan: Industrivirksomhederne Nissan og Hitachi ramt. Det samme gjaldt mindst et sygehus. Omkring 2.000 computere i landet er blevet inficeret.

Indonesien: Dharmais-sygehuset i Jakarta, landets største kræftsygehus, blev ramt og behandlinger forsinket.

USA: Pakkeselskabet FedEx blev ramt og distributionen blev forstyrret. Præsidentens indenrigs-sikkerhedsrådgiver, Tom Bossert, betegner WannaCry som »en ekstremt alvorlig trussel« og tilføjer samtidig, at »den er under kontrol« i USA.

Portugal: Teleselskabet Telefonica blev ramt.

Sydkorea: En biografkædes computere blev ramt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Indien: Landets it-sikkerhedmyndigheder vurderer, at 5 procent de computere, der er ramt af WannaCry-virussen, findes i Indien.

Derudover blev der meldt om store problemer med inficerede computere i lande som Taiwan og Ukraine.

Det tekniske

Microsoft: It-firmaet har reageret ved at udgive opdateringer til en række ældre styresystemer så som Windows XP, Windows 8 og Windows Server 2003. Firmaet forlanger nu, at landenes efterretningstjenester holder op med at gemme på oplysninger om sikkerhedshuller i software. Det anslås, at op mod 1,3 millioner computere kan være sårbare over for 'WannaCry'-angreb.

Oprindelse: 'WannaCry'-virussen bygger tilsyneladende på en 'orm' fra efterretningstjensten NSA. Den blev stjålet ved et it-indbrud og lagt ud på nettet i april af hackergruppen Shadow Brokers.

Mutation: Efter den første bølge af angreb blev computervirussen ændret, så den kunne komme uden om de sikkerhedsforanstaltninger, der allerede var blevet indført for at standse den.

Kilder: New York Times, Financial Times, BBC, The Guardian, The Telegraph, Russia Today og nyhedsbureauerne Ritzau, AP og Reuters.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden