Modelfoto
Foto: Finn Frandsen

Modelfoto

Internationalt

200.000 computere i 150 lande er ramt af hackerangreb: Her er, hvad vi ved

Antallet af inficerede computere i Danmark er fordoblet i løbet af formiddagen.

Internationalt

Opdateret tirsdag 8:15:

Når man skal beskrive 'WannaCry'-hackerangrebet, er det de store tal, der skal hives frem.

Tusindvis af computere i store dele af verden er ramt af det ondsindede stykke software, der låser adgangen til maskinerne og kræver løsepenge af brugerne, hvis de atter vil have adgang til de data, der er gemt på den inficerede pc'er.

I Danmark er mængden af inficerede computere fordoblet i løbet af mandag formiddag.

Men mandag eftermiddag oplyser politiet, at de kun har modtaget få henvendelser om virusangreb, og at ingen kritiske systemer er ramt.

Her er hvad, vi ved om det globale it-angreb, der gik i gang fredag:

Europol:

Det fælleseuropæiske politisamarbejde rapporterer, at angrebet har ramt 200.000 computere i 150 lande.

Udbytte: Det vurderes, at gerningsmændene mandag formiddag udelukkende har fået omkring 250.000 kroner ud af deres arbejde. De har krævet mellem 2.200 og 4.400 kroner for at give ofrene adgang til de låste computere. Kravene i den ramte virus er skrevet på 20 sprog.

Ramte lande:

Danmark: 402 ip-adresser er nu ramt, blandt dem et par informationstavler ved indfaldsvejene til Randers.

»Tallet stiger støt, men langsomt«, siger Peter Kruse partner og sikkerhedsekspert i CSIS.

Storbritannien: Sygehusenes edb-systemer blev ramt, så operationer og konsultationer måtte aflyses. De begyndte at melde om problemer fredag op ad morgenen. Mandag middag var der fortsat problemer på en række sygehuse, blandt andet Barts, der udelukkende tog imod patienter med livstruende eller alvorlige lidelser.

Tyskland: Deutsche Bahn blev generet, da hackerangrebet ramte informationstavler.

Rusland: En lang række institutioner blev ramt, heriblandt indenrigsministeriet, centralbanken og de russiske statsbaner. Flere banker og teleselskabet Megafon har også fået computere hacket.

Kina: Omkring 30.000 computere ramt - mange på universiteter og uddannelsesinstitutioner. Sygehuse, jernbanestationer, regeringskontorer og postvæsenet rapporteres ramt. Betalingssystemerne hos det statslige olieselskab PetroChinas 20.000 tankstationer holdt op med at fungere. Pengeautomater blev slået ud af drift. Politiet og transportmyndigheder generet af inficerede computere.

Spanien: Flere teleselskaber meldes ramt. Selskabet Telefonica var en af de første større virksomheder, der slog alarm om, at et alvorligt angreb var i gang. Det skete fredag morgen.

Frankrig: Bilfabrikken Renault blev ramt og måtte standse samlebåndene. Mandag middag var 90 procent af produktionen atter i gang, men fabrikken i Douai i nord stod stille. Landets cybersikkerhedskontor ANSSI meddeler, at under 10 selskaber er ramt af hackerangrebet.

Japan: Industrivirksomhederne Nissan og Hitachi ramt. Det samme gjaldt mindst et sygehus. Omkring 2.000 computere i landet er blevet inficeret.

Indonesien: Dharmais-sygehuset i Jakarta, landets største kræftsygehus, blev ramt og behandlinger forsinket.

USA: Pakkeselskabet FedEx blev ramt og distributionen blev forstyrret. Præsidentens indenrigs-sikkerhedsrådgiver, Tom Bossert, betegner WannaCry som »en ekstremt alvorlig trussel« og tilføjer samtidig, at »den er under kontrol« i USA.

Portugal: Teleselskabet Telefonica blev ramt.

Sydkorea: En biografkædes computere blev ramt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Indien: Landets it-sikkerhedmyndigheder vurderer, at 5 procent de computere, der er ramt af WannaCry-virussen, findes i Indien.

Derudover blev der meldt om store problemer med inficerede computere i lande som Taiwan og Ukraine.

Det tekniske

Microsoft: It-firmaet har reageret ved at udgive opdateringer til en række ældre styresystemer så som Windows XP, Windows 8 og Windows Server 2003. Firmaet forlanger nu, at landenes efterretningstjenester holder op med at gemme på oplysninger om sikkerhedshuller i software. Det anslås, at op mod 1,3 millioner computere kan være sårbare over for 'WannaCry'-angreb.

Oprindelse: 'WannaCry'-virussen bygger tilsyneladende på en 'orm' fra efterretningstjensten NSA. Den blev stjålet ved et it-indbrud og lagt ud på nettet i april af hackergruppen Shadow Brokers.

Mutation: Efter den første bølge af angreb blev computervirussen ændret, så den kunne komme uden om de sikkerhedsforanstaltninger, der allerede var blevet indført for at standse den.

Kilder: New York Times, Financial Times, BBC, The Guardian, The Telegraph, Russia Today og nyhedsbureauerne Ritzau, AP og Reuters.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce