0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Medie: Trump beordrede ruslandsundersøger fyret

Først da toprådgiver truede med sin opsigelse, ændrede Trump kurs, afslører nyt læk fra Det Hvide Hus.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Manuel Balce Ceneta/AP
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Donald Trump forsøgte i juni sidste år at lukke undersøgelsen af sin kampagnes påståede forbindelser til Rusland under præsidentvalget i 2016, før den endnu var kommet rigtigt igang.

Det afslører New York Times i dag i en artikel, der nu igen sender Ruslands-sagen øverst på den politiske dagsorden i Washington, mens præsidenten er til World Economic Forum i Davos.

Godt en måned efter at Justitsministeriet i maj sidste år udpegede den bredt respekterede tidligere FBI-direktør til særlig undersøger i sagen, instruerede præsidenten Det Hvide Hus' juridiske chef Don McGahn i at fyre den særlige anklager, Robert Mueller.

Men McGahn nægtede at udføre ordren og truede med at indgive sin afskedsbegæring, hvis Trump insisterede. En fyring ville ifølge McGahn få »katastrofale følger for Trumps regering«, advarede advokaten ifølge avisen.

Det ville ikke være ulovligt for Trump at fyre den særlige undersøger, men McGahn anså det for en helt forfejlet strategi, som han ikke ville stå på mål for. Derefter trak Trump sin ordre tilbage.

Anset som loyal støtte

Don McGahn, der også var Trumps advokat under valgkampen, har været tæt involveret i centrale Trump-beslutninger som fyringen af FBI-direktør James Comey og bliver anset for en af Trumps mest loyale støtter. Det var McGahn, der på Trumps vegne uden held forsøgte at overtale justitsminister Jeff Sessions til at undlade at erklære sig inhabil, så der ikke ville blive udpeget en særlig undersøger.

Ifølge New York Times var præsidentens eksterne advokater i Ruslands-sagen oprindeligt indstillet på en skarp og konfrontatorisk kurs overfor Mueller, da han begyndte at udvide undersøgelserne til Trump-familiens økonomi og muligt forsøg på magtmisbrug.

Men efter at Trump i juli sidste år skiftede ekstern advokat til Ty Cobb - en mangeårig operatør på de indre linjer i Washington, der er personlig bekendt af Mueller - fik piben en anden lyd. De forsøgte at samarbejde med Mueller i den overbevisning, at han i sidste ende ikke har noget, der kan fælde præsidenten.

Også Trump selv har været relativt tilbageholdende med sine kommentarer til Mueller personligt.

»Det generer mig ikke, for jeg håber at han vil være fair«, sagde Trump i sidste måned til New York Times om Muellers ruslandsundersøgelse. »Jeg tror, at han vil være fair«.

I de seneste dage er Trump og en række republikanere imidlertid gået i flæsket på tidligere FBI-agent Peter Strzok, der i december blev fyret fra Muellers undersøgelse. Justitsministeriet gennemgik hans Strzoks sms-beskeder, hvor han bl.a. havde kaldt Trump en »idiot«.

Ser frem til afhøring

Det får præsidenten til mere at antyde, at Mueller-undersøgelsen af hans forhold ikke er uvildig, men en politisk heksejagt.

Historien om Trumps forsøg på at fyre Mueller er endnu et læk i rækken fra Det Hvide Hus, der har haft svært ved at holde det snavsede vasketøj indendøre.

Samtidigt falder den dramatiske afsløring lige, mens præsident Trump og hans advokater forsøger at lægge sig fast på, om Trump skal lade sig afhøre, som den særlige undersøger har bedt om.

»Jeg ser faktisk frem til det«, sagde Trump onsdag til CNN om muligheden for at lade sig afhøre.

»Hør her: Der har ikke været noget komplot overhovedet. Der har ikke været magtmisbrug overhovedet. Og jeg ser frem til det«, sagde Trump, der sagde, at han var klar til at lade sig afhøre under ed.

Men præsidentens advokathold er mere tilbageholdende med at sende deres klient til afhøring.

»Jeg træffer beslutningen om, hvorvidt præsidenten taler med den særlige undersøger«, siger advokat John Dowd til CNN.

»Jeg har ikke truffet en beslutning endnu«, siger Dowd.

McGahn siger, at han ikke ønsker at udtale sig om sagen, mens den pågår.