0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Sårbare lande: Vores klimaproblemer kan blive jeres i morgen

Klimaforandringerne skal tøjles - ellers får det konsekvenser på hele kloden, advarer ulande og østater.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vores lande er allerede ved at blive ødelagt af oversvømmelser og ekstremt vejr. Snart kan det ramme jer andre.

Sådan lyder budskabet fra en gruppe af 48 lande, der tæller ulande og lavtliggende østater, som er særligt sårbare over for klimaforandringer.

Meldingen kommer torsdag på den næstsidste dag af FN-klimakonferencen COP24 i Katowice i Polen.

»Vi repræsenterer nationer - som min egen - der står over for udslettelse«, lyder det fra Hilda Heine, præsident for Marshalløerne i den vestlige del af Stillehavet og nuværende formand for de sårbare lande i Climate Vulnerable Forum.

Hun sender en advarsel i retning af de lande, som ifølge hende ikke gør nok for at begrænse den globale opvarmning, som blandt andet fører til havstigninger.

»Det, som de mest sårbare lande skal håndtere i dag, risikerer andre lande at skulle håndtere i morgen«, siger præsidenten.

På klimamødet i Polen skal der blandt andet opnås enighed om, hvordan man kan omsætte de lidt luftige løfter i klimaaftalen fra Paris til virkelighed. Landene skal også diskutere, hvordan de kan øge ambitionerne på klimaområdet.

Men spørger man den tidligere præsident for Maldiverne og nuværende formand for Alliancen af Små Østater (Aosis), Mohamed Nasheed, er det langtfra imponerende, hvad der foregår i forhandlingslokalerne.

Han skælder blandt andet ud over, at USA, Rusland, Saudi-Arabien og Kuwait hidtil har nægtet at byde en videnskabelig rapport om fordelene ved at begrænse Jordens opvarmning til 1,5 og ikke 2 grader 'velkommen'. Spændet er det, som landene blev enige om i Parisaftalen.

»De lytter slet ikke (til videnskaben, red.)«, siger Mohamed Nasheed.

Det er meningen, at COP24 skal afsluttes fredag, men det ventes at trække ud.

Sent onsdag forsøgte EU, Norge, Canada og en række andre lande at puste nyt liv i forhandlingerne ved at love at skærpe deres nuværende klimamål. Alle landene i Parisaftalen skal efter planen lave nye klimamål inden 2020.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden