0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod

Gennem fire år har der været problemer med sikkerhedshåndteringen af de store mængder data, som Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerhed indsamler

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsvarets Efterretningstjeneste har stadig ikke styr på it-sikkerheden

Center for Cybersikkerhed, der nu skal overvåge og indsamle endnu flere informationer, har selv problemer med sikkerheden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Gennem fire år har Tilsynet med Efterretningstjenesterne kritiseret den måde, Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) håndterer sin egen it-sikkerhed på. Hvert år har CFCS, der skal sikre Danmark mod cyberangreb sammen med ’moderorganisationen’ FE, lovet, at der ville blive rettet op.

Hverken FE eller Center for Cybersikkerhed ønsker at kommentere de tilbagevendende sikkerhedsproblemer, eller at forklare, hvorfor tingene ikke er blevet bragt i orden. Ifølge årsberetningerne fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne har »centret generelt overholdt lovgivningens bestemmelser«. Men på grund af sagernes karakter er det heller ikke muligt for tilsynet at beskrive, præcis hvad det er for sikkerhedsrisici, der alligevel har været kritisable.

Men det drejer sig om, at CFCS »ikke fuldt ud levede op til lovgivningens krav om sikkerhedsforanstaltninger eller internt fastsatte retningslinjer herom i forhold til et antal observationer med tilhørende risici«, hedder det i årsrapporten.

Mens hverken alvoren eller omfanget af sikkerhedsbristerne er beskrevet, så står det fast, at efterretningstjenesterne er på vej til at overvåge og opbevare endnu mere datatrafik end tidligere. Regeringen har netop sendt en lovændring i høring, der vil udvide CFCS’ beføjelser markant på baggrund af en stadig større trussel om cyberangreb på det digitaliserede Danmark.

Stadig flere informationer

Blandt andet skal CFCS kunne påbyde særlig samfundsvigtige myndigheder og private virksomheder at tilslutte sig netsikkerhedstjeneste. Det vil i sig selv skabe endnu større mængder data, som CFCS og FE skal behandle forsvarligt.

Samtidig vil lovændringerne gøre det muligt for Center for Cybersikkerhed også at overvåge den interne datatrafik, servere og enkelte medarbejderes computere inde i den tilsluttede virksomhed eller myndighed. Det sker, fordi cyberangreb i stadig større omfang krypteres eller forklædes på en måde, så en sygejournal fra en psykiatriafdeling eller en forretningshemmelighed hos et privat firma kan bruges til at skjule og transportere den såkaldte malware, som kriminelle og statslige aktører bruger til cyberangreb.

Dermed er der endnu mere fokus på, hvordan de enorme mængder af oplysninger bliver håndteret for at undgå, at de falder i forkerte hænder eller misbruges til andet end det formål, de er indsamlet til at dække.

Det er dele af den sikkerhedskultur, som tilsynet kritiserer Center for Cybersikkerhed og Forsvarets Efterretningstjeneste for ikke at have fuldstændig styr på.

Først var der i 2014-15 kritik på 9 ud af i alt 38 punkter, hvor tilsynet havde kontrolleret, om CFCS »fuldt ud levede op til lovgivningens krav om sikkerhedsforanstaltninger. I den forbindelse skriver tilsynet i sin årsrapport, at »CFCS tilkendegav, at centret så vidt muligt ville implementere tilsynets forslag til afhjælpning af de angivne risici«.

Men i 2016 var der stadig sikkerhedsproblemer på fem områder – CFCS havde kun løst problemerne på de fire af de nævnte punkter. Det fremgår af den nye tilsynsrapport for 2016, at CFCS igen »over for tilsynet har tilkendegivet, at centret vil afhjælpe de resterende risici«.

Den er gal med ISO-standarden

Det følgende år havde CFCS alligevel kun bragt orden i to af de sidste fem klagepunkter. Nu er der tilgengæld mulighed for delvis at se, hvilke områder der er problemer med, fordi tilsynet i årsrapporten løfter lidt af sløret for de svage punkter.

Annonce

Efter først at have fremhævet, at der fortsat er tre kritikpunkter, skriver tilsynet, at »CFCS tilkendegav over for tilsynet, at afhjælpning af risici forbundet med de resterende tre kontrolområder fremadrettet håndteres i et samlet ISO 27001-implementeringsprojekt for FE og CFCS«.

Den internationale it-sikkerhedsstandard ISO27001 er et omfattende regelværk, som regeringen i 2014 vedtog skulle være gældende standard i den offentlige forvaltning, men som FE og DFCS altså endnu ikke lever op til.

Da Politiken i 2017 sidst beskrev problemerne, forklarede FE, at »Omlægningen til ISO27001-standarden tager tid blandt andet pga. kompleksiteten i den eksisterende it-portefølje. Vi vil selvfølgelig fortsætte med omlægningen, og ligesom andre offentlige styrelser prioriterer FE implementeringen af ISO27001’s ledelsesværktøjer«.

Det har ikke været muligt at spørge FE, om det så er sket i dag, men det vil formentlig fremgå af den kommende rapport for 2018. Den udkommer til sommer.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden