0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Aris Oikonomou/Ritzau Scanpix
Foto: Aris Oikonomou/Ritzau Scanpix

Margrethe Vestager fra den liberale gruppe Alde, Frans Timmermans, der er første næstformand i EU-Kommissionen og Manfred Weber fra EU-Parlamentets største gruppe, EPP.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vestager klemte med en drilsk oneliner et godt grin ud af en ellers stille plenarsal i Bruxelles

Vestager ønsker ingen minimumsløn i EU: Løn skal som i Danmark aftales mellem arbejdsmarkedets parter.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Arbejdsløsheden er historisk lav i Europa, men i særligt Sydeuropa er der fortsat høj arbejdsløshed, og mange, som faktisk har et job, må leve for en meget lav løn.

Løsningen på den udfordring er ifølge socialdemokraten Frans Timmermans en fælles minimumsløn i EU.

Det siger han under en tv-debat i Europa-Parlamentet, hvor spidskandidater for parlamentets politiske grupper til posten som formand for EU-Kommissionen er samlet.

»Lad os sikre en minimumsløn, der ligger på 60 procent af medianlønnen. Det vil beskytte unge mod job, hvor de får 2-3 euro i timen«, siger Timmermans, som er første næstformand i EU-Kommissionen.

Hollænderen er en af seks kandidater i debatten mellem de seks topkandidater. Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager deltager som frontfigur for den liberale gruppe Alde.

Vestager er ikke enig

Vestager er ikke enig med sin kollega fra kommissionen.

»Vi bør blive enige om at fremme en økonomi, hvor man får en rimelig løn, hvis man har et fuldtidsjob. Og det er en anden diskussion end at have en fast minimumsløn«.

»For vi har forskellige systemer (i EU-landene). Og det er vigtigt at respektere. Vi må have arbejdsmarkedets parter med«, siger Vestager.

Også den konservative kandidat Manfred Weber, som er spitzenkandidat for EU-Parlamentets største gruppe, EPP, er imod en minimumsløn.

»Jeg talte med unge mennesker i Porto, og de spurgte mig ikke om en minimumsløn. De ville have et job«, siger Weber.

Som EU-traktaten er skrevet i dag, kan man ikke umiddelbart indføre en fælles minimumsløn i EU. Det har EU ikke kompetence til.

Anerkendes på de sociale medier

På spørgsmålet om skattely er alle i udgangspunktet enige. Det har de ikke meget godt at sige om.

Vestager klemmer et godt grin ud af den ellers stille plenarsal i Bruxelles med en drilsk oneliner, der spiller på ligheden mellem ’skattely’ og ’skattehimmel’ på engelsk:

»To me a tax haven is a place where everyone is paying their taxes«, siger Vestager.

Udmeldingen, som høster anerkendelse på sociale medier, er et godt billede på, at der ikke er den helt store uenighed og diskussion mellem kandidaterne.

»Jeg er helt enig med Vestager«, siger Timmermans, som kræver en digitalskat.

Det måtte EU-landene tidligere på året ellers opgive at blive enige om, da blandt andet Danmark nægtede at støtte forslaget.

Opbakning til det såkaldte spidskandidatsystem

EPP’s kandidat gentog dette synspunkt, men han havde så den lille hale på forslaget, at indtægterne skal gå til dem, som har været ’taberne af den digitale revolution’.

Og så slog tyskeren et slag for flertalsafgørelser på skattespørgsmål i stedet for enstemmighed, hvilket også den siddende kommission har forsøgt - indtil videre uden held.

I EU-Parlamentets største grupper er der opbakning til det såkaldte spidskandidatsystem, hvor den kandidat, der samler flertal i parlamentet, nomineres til posten som formand for EU-Kommissionen.

Men EU-landenes stats- og regeringschefer er ikke enige i, at nomineringen til den vigtige toppost skal foregå med en sådan automatik.

De refererer til EU-traktaten, hvoraf det fremgår, at EU-landenes ledere skal nominere en kandidat ’under hensyntagen’ til resultatet af valget til EU-Parlamentet. Efterfølgende skal parlamentet så stemme om denne.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden