0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Sverige tager første skridt mod at få Assange udleveret

Hvis svensk domstol fængsler Wikileaks-stifter in absentia, vil anklager udstede en europæisk arrestordre.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Bertil Ericson/Ritzau Scanpix
Foto: Bertil Ericson/Ritzau Scanpix

Wikileaks' stifter, Julian Assange, er begæret fængslet i sit fravær. Hvis begæringen går igennem, vil det være første skridt i processen med at få ham udleveret fra Storbritannien til Sverige.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den svenske anklagemyndighed begærer Wikileaks-stifter Julian Assange fængslet i sit fravær.

Det skriver anklagemyndigheden i en pressemeddelelse mandag.

I sidste uge besluttede Sverige at genoptage en voldtægtssag mod Assange.

»Jeg begærer, at tingsretten skal fængsle Assange i sit fravær på mistanke om voldtægt«, skriver vicestatsadvokat Eva-Marie Persson i en pressemeddelelse.

»Hvis tingsretten beslutter at fængsle ham, vil jeg gå videre med at udfærdige en europæisk arrestordre, i hvilken han begæres udleveret til Sverige«.

Hvis Assange fængsles i sit fravær i Sverige, vil det være første skridt i processen med at få ham udleveret fra Storbritannien til Sverige.

Wikileaks-stifteren sidder på nuværende tidspunkt i et britisk fængsel. Her er han i gang med at afsone en dom på 50 ugers fængsel for at overtræde betingelserne for løsladelse mod kaution.

Fik asyl ophævet

Sagen om voldtægt blev lagt på is i 2017, da Julian Assange havde fået politisk asyl på Ecuadors ambassade i London.

Her flygtede han til for at undgå en udlevering til Sverige, som ikke ville garantere, at han ikke ville blive sendt videre til USA.

»Ved en konkurrencesituation mellem en svensk europæisk arrestordre og en amerikansk anmodning om udlevering, er det britiske myndigheder, der beslutter prioriteringen. Udfaldet af den proces kan ikke forudses«, skriver den svenske vicestatsadvokat i pressemeddelelse.

Assange fik i april sit asyl ophævet af Ecuador og blev anholdt af britisk politi.

Wikileaks-stifteren sidder på nuværende tidspunkt i et britisk fængsel. Her er han i gang med at afsone en dom på 50 ugers fængsel for at overtræde betingelserne for løsladelse mod kaution.

ritzau

Læs mere: