0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Hannah Mckay/Ritzau Scanpix
Foto: Hannah Mckay/Ritzau Scanpix

Boris Johnson bliver ny formand for det konservative parti og dermed premierminister i Storbritannien.

Boris Johnson bliver ny premierminister i Storbritannien

Det Konservative Parti har netop offentliggjort, at Boris Johnson bliver ny formand og dermed premierminister i Storbritannien.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det Konservative Parti har besluttet, hvem der skal være Theresa Mays afløser.

55-årige Boris Johnson har vundet afstemningen mod Jeremy Hunt. Boris Johnson har fået 92.153 stemmer mod 46.656 til Jeremy Hunt.

Dermed har Boris Johnson fået 66 procent af stemmerne. Alt i alt er stemmeprocenten til formandsvalget 87 procent.

I sin tale til partiet nævner han sine tre prioriteter i valgkampen: At levere Brexit, samle landet og slå lederen af partiet Labour, Jeremy Corbyn. »Deliver, unite and defeat«, siger han, men han udelod sin endelige plan »energise«, tilføjer han og joker med, at hans forkortelse derfor er Dude.

Den lyshårede politiker skiller vandene i Det Konservative Parti, og det forventes, at flere medlemmer af kabinettet vil forlade deres poster.

Nogle ministre har allerede meddelt, at en sejr til Boris Johnson vil få dem til at forlade deres poster. Det drejer sig om finansminister Philip Hammond, justitsminister David Gauke og udviklingsminister Rory Stewart.

Allerede mandag trak viceminister Alan Duncan sig fra posten og krævede et ekstraordinært møde i parlamentet for at »vurdere den nye formands værd«.

Boris Johnson har været en af ti kandidater, hvoraf den sidste, udenrigsminister Jeremy Hunt, nu er slået af pinden.

Ifølge det britiske medie The Sun har flere af Boris Johnsons tætte allierede fortalt avisen, at han ville fyre Jeremy Hunt, hvis han fik over 60 procent af stemmerne. Hvis rygtet taler sandt, må den britiske udenrigsminister nu rydde sit skrivebord.

Do or die

Boris Johnson er indædt kritiker af, at Storbritannien endnu ikke har forladt EU, og han har under valgkampen erklæret, at han vil have landet ud af unionen senest 31.oktober »do or die«.

Det vil sige, at han vil gennemtvinge Brexit med eller uden en aftale.

Flere toppolitikere i Det Konservative Parti har til britiske medier sagt, at de nødig ser et Brexit uden aftale, og Boris Johnsons kompromisløse stil kan derfor skabe en endnu dårligere stemning i det britiske Underhus.

Underhuset har tre gange nedstemt den skilsmisseaftale, som Theresa May har forhandlet på plads, og som flere gange er blevet revideret. EU-Kommissionen har afvist at genåbne forhandlingerne, og mange frygter derfor, at en stædig Boris Johnson på posten som premierminister vil få processen til at gå endnu mere i stå.

Boris Johnson mener dog, at hans trussel om at trække landet ud af EU uden en aftale vil tvinge EU tilbage til forhandlingerne.

I en analyse foretaget af det statsfinansierede uafhængige Office for Budget Responsibility, der laver prognoser for britisk økonomi, vil et så markant brud med EU koste over 250 milliarder kroner om året, få pundet til at falde, føre til recession og øge statsgælden, men det, mener Boris Johnson, er noget pjat.


OPDATERES

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?