Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Hannah Mckay/Ritzau Scanpix
Foto: Hannah Mckay/Ritzau Scanpix

Boris Johnson bliver ny formand for det konservative parti og dermed premierminister i Storbritannien.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boris Johnson bliver ny premierminister i Storbritannien

Det Konservative Parti har netop offentliggjort, at Boris Johnson bliver ny formand og dermed premierminister i Storbritannien.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det Konservative Parti har besluttet, hvem der skal være Theresa Mays afløser.

55-årige Boris Johnson har vundet afstemningen mod Jeremy Hunt. Boris Johnson har fået 92.153 stemmer mod 46.656 til Jeremy Hunt.

Dermed har Boris Johnson fået 66 procent af stemmerne. Alt i alt er stemmeprocenten til formandsvalget 87 procent.

I sin tale til partiet nævner han sine tre prioriteter i valgkampen: At levere Brexit, samle landet og slå lederen af partiet Labour, Jeremy Corbyn. »Deliver, unite and defeat«, siger han, men han udelod sin endelige plan »energise«, tilføjer han og joker med, at hans forkortelse derfor er Dude.

Den lyshårede politiker skiller vandene i Det Konservative Parti, og det forventes, at flere medlemmer af kabinettet vil forlade deres poster.

Nogle ministre har allerede meddelt, at en sejr til Boris Johnson vil få dem til at forlade deres poster. Det drejer sig om finansminister Philip Hammond, justitsminister David Gauke og udviklingsminister Rory Stewart.

Allerede mandag trak viceminister Alan Duncan sig fra posten og krævede et ekstraordinært møde i parlamentet for at »vurdere den nye formands værd«.

Boris Johnson har været en af ti kandidater, hvoraf den sidste, udenrigsminister Jeremy Hunt, nu er slået af pinden.

Ifølge det britiske medie The Sun har flere af Boris Johnsons tætte allierede fortalt avisen, at han ville fyre Jeremy Hunt, hvis han fik over 60 procent af stemmerne. Hvis rygtet taler sandt, må den britiske udenrigsminister nu rydde sit skrivebord.

Do or die

Boris Johnson er indædt kritiker af, at Storbritannien endnu ikke har forladt EU, og han har under valgkampen erklæret, at han vil have landet ud af unionen senest 31.oktober »do or die«.

Det vil sige, at han vil gennemtvinge Brexit med eller uden en aftale.

Flere toppolitikere i Det Konservative Parti har til britiske medier sagt, at de nødig ser et Brexit uden aftale, og Boris Johnsons kompromisløse stil kan derfor skabe en endnu dårligere stemning i det britiske Underhus.

Underhuset har tre gange nedstemt den skilsmisseaftale, som Theresa May har forhandlet på plads, og som flere gange er blevet revideret. EU-Kommissionen har afvist at genåbne forhandlingerne, og mange frygter derfor, at en stædig Boris Johnson på posten som premierminister vil få processen til at gå endnu mere i stå.

Boris Johnson mener dog, at hans trussel om at trække landet ud af EU uden en aftale vil tvinge EU tilbage til forhandlingerne.

I en analyse foretaget af det statsfinansierede uafhængige Office for Budget Responsibility, der laver prognoser for britisk økonomi, vil et så markant brud med EU koste over 250 milliarder kroner om året, få pundet til at falde, føre til recession og øge statsgælden, men det, mener Boris Johnson, er noget pjat.


OPDATERES

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden