0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Danske avisledere giver Boris Johnson en hård medfart: Den nye premierminister er en fantast, en skændsel for britisk politik og forfærdelig for Europa

Der er langt mellem de rosende ord fra danske avisers ledere til den kommende britiske premierminister.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Daniel Leal-olivas/Ritzau Scanpix
Foto: Daniel Leal-olivas/Ritzau Scanpix
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flanør, løgner, populist og en klovn.

Det er ikke just smigrende betegnelser, som danske lederskribenter onsdag tager i brug, når de over en bred kam har valgt at beskrive Storbritanniens kommende premierminister, Boris Johnson.

Under overskriften 'Dansk dilemma' skriver Politikens lederskribent blandt andet, at det britiske folk »fortjener bedre end Boris Johnson«.

»Johnson har – ikke ulig USA’s præsident, Donald Trump, – bygget hele sin karriere på skamløs løgn og ekstrem selvpromovering«, skriver avisen.

I Berlingske kaldes den nye konservative partiformand, der tirsdag vandt en jordskredssejr i formandsvalget, en »skændsel« i britisk og international politik.

»At Johnson er blevet premierminister, er en skændsel for britisk politik, forfærdeligt for Europa og trist for verdens liberale demokratier«, lyder dommen.

En »fantast« uden konkret Brexit-plan

Flere avisledere hæfter sig ved Johnsons udtalelser under valgkampen i 2016, hvor briterne skulle stemme om fortsat medlemskab af EU.

Johnson var en af de ledende kræfter i brexitbevægelsen, og han udbasunerede i diverse taler mere eller mindre usande påstande om EU-systemet og fordelene ved britisk udtræden.

Også hans fortid som journalist, hvor han er blevet taget i at opdigte citater og overdrive historier, bliver nævnt af flere.

Ekstra Bladets leder kalder Johnson en »fantast«, der mangler en konkret plan for at levere brexit - hvilket han stædigt har fastholdt skal ske 31. oktober.

»Hvordan den nye premierminister vil skaffe flertal i Underhuset til den udgang, som vil kaste landet og EU ud i en krise, har han besvaret med retorisk tågesnak«, skriver avisens lederskribent.

Med en mere moderat tone skriver Kristeligt Dagblads leder, at man bør give den nye premierminister en chance for at bevise sit værd.

»Måske skal vi for et øjeblik lægge klovneportrætterne til side og forsøge at forstå, hvorfor de britiske konservative faktisk har betroet ham (Johnson, red.) opgaven«.

Lederen hæfter sig ved, at Johnson er yderst veluddannet og er en stærk ideologisk taler.

Den 55-årige Johnson har tidligere bestridt posten som borgmester i den britiske hovedstad, London, og var efter parlamentsvalget i 2017 udenrigsminister i Theresa Mays regering, inden han i 2018 trak sig i protest over hendes linje i brexitforhandlingerne.

Boris Johnson ventes officielt at overtage premierministerposten onsdag middag.

ritzau

Læs mere: