0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Filippo Monteforte/Ritzau Scanpix
Foto: Filippo Monteforte/Ritzau Scanpix

Folk sidder i cafestole midt på Markuspladsen torsdag den 14. november.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

80 procent af Venedig står under vand

Den berømte Markus-kirke er stærkt beskadiget efter oversvømmelser, der er de værste i 50 år. Premierminister lover at sætte fart i skandaleramt digeprojekt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tre dages voldsom regn og storm har presset vand fra Adriaterhavet ind i lagunen ved Venedig og oversvømmet 80 procent af byen. Regeringen er nu klar til at erklære undtagelsestilstand i Venedig, så der kan åbnes for statslige erstatninger og midler til genopbygning.

Vandet står i en højde af knap 1.9 meter, og så store oversvømmelser har den ellers meget udsatte kanalby ikke oplevet siden 1966.

Især den lavtliggende Markusplads er hårdt ramt, og kirken af samme navn har lidt store skader på bl.a. krypten og søjlerne. Også butikker og hoteller er fyldt med vand, museerne er lukket, turisterne flygter, og elektriciteten til mange boliger er afbrudt.

Marco Bertorello/Ritzau Scanpix
Foto: Marco Bertorello/Ritzau Scanpix

Ikke siden 1966 har tidevandet nået et højere punkt i den ikoniske, italienske by Venedig, der er et yndet turistmål for millioner af rejsende hvert år.

Rom sender penge

Den italienske premierminister Giuseppe Conte har været på besøg og kalder oversvømmelserne »et stød i hjertet af vores land«. Han lover erstatning til både private og erhvervsdrivende i størrelsesordenen 5.000 euro til 20.000 euro (37.500 - 150.000 kroner) - samt penge til genopbygning af beskadigede kulturværdier i byen, der er på UNESCO’s liste over verdensarv.

»Det gør ondt at se byen så ødelagt, kunstskatte beskadiget og butikkerne i knæ«, skriver Conte på facebook.

Filippo Monteforte/Ritzau Scanpix
Foto: Filippo Monteforte/Ritzau Scanpix

Markuspladsen som den så ud torsdag.

Premierministeren lover også, at regeringen nu vil ’accelere’ det beskyttelsesprojekt af Venedig - et hydraulisk barrieresystem, der kan lukke lagunen af for vand ude fra havet ved bl.a. storm - som har været under opførelse siden 2003, men som ikke er færdigt endnu.

Det skyldes bl.a. problemer med korruption og bestikkelse, som blandt andre den tidligere borgmester i Venedig blev beskyldt for at være involveret i.

Byens nuværende borgmester, Luigi Brugnaro, advarer om, at oversvømmelserne vil efterlade permanente aftryk i den plagede by. Han giver klimaforandringer skylden.


Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden