0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
10040 Anders Wiklund/tt/Ritzau Scanpix
Foto: 10040 Anders Wiklund/tt/Ritzau Scanpix

Lederen af det højrenationale parti Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson (billedet), var til møde hos lederen af Moderaterna, Ulf Kristersson. Hidtil har det højrenationale parti været frosset ude blandt de andre svenske partier.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: Sverigedemokrater kan blive støtteparti i ny regering

Et møde mellem Sverigedemokraterna og Moderaterna tegner nye perspektiver i svensk politik, mener forsker.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er en potentielt optøning undervejs i den komplicerede og til tide fastlåste situation i det svenske parlament.

Det mener Hans Mouritzen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Vurderingen kommer, efter at lederen af det højrenationale parti Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, var til møde hos lederen af Moderaterna, Ulf Kristersson.

»Det er en stor ting i svensk indenrigspolitik. I de andre partier har man forsøgt at isolere Sverigedemokraterna. Før sommerferien holdt Kristendemokraterne et møde med Jimmie Åkesson, og det var første gang, at Sverigedemokraterna kom ind i varmen«, siger Hans Mouritzen og tilføjer:

»Men det her er næste skridt, for Moderaterne er et større parti, som siger, at de også godt kan snakke med dem«.

Sverigedemokraterna har længe været uden reel indflydelse i det svenske parlament, da samtlige partier har afvist at samarbejde med partiet.

»De har været frosset ude, men har siddet med i udvalgsmøder. Men det er, når man snakker politik under mere uformelle møder, at tingene sker, så det, der sker nu, er nyt«, siger Hans Mouritzen.

De har været frosset ude, men har siddet med i udvalgsmøder. Men det er, når man snakker politik under mere uformelle møder, at tingene sker, så det, der sker nu, er nyt

Under onsdagens møde diskuterede de to svenske partiledere blandt andet hårdere straffe til bandemedlemmer, en ny indvandringspolitik og atomkraft.

Nye perspektiver før næste valg

At Ulf Kristersson tilsyneladende er varmet op over for et samarbejde med Jimmie Åkesson, kan der ifølge Hans Mouritzen være flere årsager til.

»Dels er Sverigedemokraterna gået markant frem i målingerne, så nu er partiet det næststørste i Sverige - kun overgået af Socialdemokratiet«.

»Det er klart, at det er vanskeligt at ignorere, og det vil også smitte af på vælgerne, hvis man siger, at man er ligeglad med 24 procent af vælgerne«, siger Hans Mouritzen.

Han nævner også den øgede bandekriminalitet som en vægtig årsag til, at Sverigedemokraterna er blevet taget med på råd.

Med optøningen mellem partierne, kan der tegne sig nye perspektiver før næste valg til Rigsdagen i 2022, vurderer Hans Mouritzen.

»Man kan jo forestille sig, at der bliver et regeringsalternativ. Jeg tror ikke, at Sverigedemokraterna kommer i regering. Det vil nok blive Moderaterne og Kristendemokraterne med Sverigedemokraterna som støtteparti«, siger han.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden