0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mark Wilson/Ritzau Scanpix
Foto: Mark Wilson/Ritzau Scanpix

Det er uundgåeligt, at der kommer en rigsretssag mod USA's præsident, Donald Trump, vurderer lektor.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lektor: Rigsretssag mod Trump kan blive afviklet hurtigt

Det er uundgåeligt, at der kommer en rigsretssag mod USA's præsident, Donald Trump, vurderer lektor.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En rigsretssag mod USA's præsident, Donald Trump, er uundgåelig og vil med stor sandsynlighed allerede blive afviklet i begyndelsen af det nye år.

Det vurderer Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor i amerikanske studier ved Syddansk Universitet.

»Nu har demokraterne vurderet, at der er nok materiale til at indlede en rigsretssag«.

»Så der kommer helt sikkert en rigsretssag, og vi kan godt regne med, at den kommer til at løbe i januar måned«, siger han.

Torsdag meddelte formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, at hun har besluttet at gå videre med rigsretsprocessen mod præsident Trump.

Næste skridt vil derfor være at udforme konkrete anklagepunkter mod præsidenten.

Flere eksperter har tidligere spekuleret i, om det vil være et stort nederlag for Demokraterne, hvis de ikke får Trump afsat gennem rigsretssagen.

Det er Niels Bjerre-Poulsen ikke enig i.

»Det her er så klokkeklar en overtrædelse af præsidentens beføjelser, at det ikke kan undgå at skade præsidenten«.

»Derfor mener jeg heller ikke, at Demokraterne har kunnet undgå at indlede en rigsretssag på baggrund af alt materiale og vidner, så det ville skade dem mere, hvis ikke de handler på det her«, siger han.

Kun små chancer for, at Trump bliver afsat

Men den forestående rigsretssag vil ifølge Niels Bjerre-Poulsen ikke betyde, at Donald Trump bliver afsat.

»Der er meget små chancer for, at han bliver afsat«.

»For at afsætte præsidenten kræver det, at to tredjedele af Senatets medlemmer skal stemme for at afsætte ham«.

»Det betyder konkret - eftersom Republikanerne har flertal - at der skal være 20 republikanere, der skal stemme for at afsætte ham, og det er meget usandsynligt«, siger han.

Niels Bjerre-Poulsen kan endnu ikke forholde sig til, hvordan en forestående rigsretssag vil påvirke Donald Trumps chancer ved næste valg.

»Det er meget svært at sige noget om, hvordan det kommer til at påvirke valget, fordi det afhænger af, hvordan sagen forløber – og selvfølgelig hvis der kommer et overraskende udfald«.

Der er præsidentvalg i USA den 3. november 2020.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?