Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Hannibal Hanschke/Ritzau Scanpix
Foto: Hannibal Hanschke/Ritzau Scanpix

Kinas ambassadør truede angiveligt Færøerne med at droppe handelsaftale, hvis ikke Huawei fik kontrakt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medier: Kina truede Færøerne for at sikre Huawei kontrakt

Fogedforbud omfatter ifølge ekspert kun en færørsk tv-station, og derfor kan danske medier godt omtale indholdet af lydoptagelse.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, afleverede ifølge Berlingske og Danmarks Radio den 11. november en klar besked til Færøernes landsstyre:

Hvis det færøske teleselskab Føroya Tele valgte det kinesiske selskab Huawei som leverandør af 5G-netværk, kunne Kina og Færøerne indgå en frihandelsaftale. Hvis ikke, kunne Færøerne glemme alt om en aftale.

Det fremgår af en lydoptagelse, erfarer Berlingske og Danmarks Radio. Det fremgår ikke, om Berlingske og Danmarks Radio har hørt lydoptagelsen.

Det kinesiske krav er ifølge de to medier blevet fremsat for Færøernes udenrigsminister, finansminister og lagmand.

Lydklippet er i den færøske tv-station Kringvarp Føroyas besiddelse.

TV-stationen var mandag i sidste uge tæt på at benytte lydklippet i en nyhedsudsendelse, da der 22 minutter før udsendelse blev nedlagt fogedforbud fra retten i Torshavn mod at bringe optagelserne.

Optagelsen er derfor ikke tilgængelig for offentligheden.

Ifølge Berlingske fremgår det af lydklippet, at den færøske lagmand, Bárður Nielsen, afviste at blande sig i, hvem Føroya Tele valgte som leverandør.

Fogedforbuddet omfatter ifølge eksperter kun den færørske TV-station, og derfor kan danske medier godt omtale indholdet, skriver DR.

»Kendelsen er rettet til Krinvarp og Ministeriet for miljø, industri og handel - formentlig rekvirenten og rekvisitus. Det ser dermed ikke ud til, at forbuddet er nedlagt overfor andre medier end KVF, og danske medier er slet ikke nævnt i forbuddet. Der er derfor ikke noget, som tyder på, at kendelsen omfatter danske medier«,siger Vibeke Borberg, advokat og forsker i medieret til Danmarks Radio.

En betændt sag

Brugen af Huawei som leverandør af 5G-netværk er de seneste år blevet en politisk betændt sag. USA har anklaget Huaweis udstyr for at have 'bagdøre', som den kinesiske regering kan benytte sig af.

Derfor forsøger USA at få alle sine allierede til at undgå at bruge Huawei til kritisk infrastruktur.

Blandt andet har regeringerne i Storbritannien og Tyskland varslet eller foreslået lovgivning, der skal holde Huawei fra blandt andet 5G-netværk og andre omfattende dele af infrastrukturen i de lande.

I Danmark har TDC droppet Huawei og laver sit 5G-netværk med Ericsson i stedet.

Huawei har afvist den amerikanske kritik, og selskabet hævder også at være uafhængigt fra den kinesiske regering.

Berlingske har ikke kunnet få en kommentar fra den kinesiske ambassade til sin historie om indholdet af lydklippet.

Ritzau/Politiken

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden