0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Pool/Ritzau Scanpix
Foto: Pool/Ritzau Scanpix

Hånd i hånd og med armene om hinanden brød parlamentsmedlemmerne ud i sangen ’Auld Lang Syne’, en traditionel skotsk afskedssang, da det på forhånd ventede resultat stod klart.

Bruxelles tager følelsesladet afsked med briterne: »Vi vil altid elske jer, og vi vil aldrig være langt væk«

Parlamentsmedlemmer i Bruxelles brød ud i en traditionel skotsk afskedssang efter afstemning om brexitaftale.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

EU-Parlamentet har med stemmerne 621 mod 49 onsdag godkendt brexitaftalen, to døgn inden at briterne udtræder af EU.

13 medlemmer afstod fra at stemme.

Hånd i hånd og med armene om hinanden brød parlamentsmedlemmerne ud i sangen ’Auld Lang Syne’, en traditionel skotsk afskedssang, da det på forhånd ventede resultat stod klart.

Storbritannien vinker efter planen farvel til EU 31. januar.

I forvejen har EU-Kommissionen og det britiske parlament godkendt skilsmisseaftalen.

Nu, hvor det også er godkendt i EU-Parlamentet, ventes medlemslandene at give et sidste OK i form af en skriftlig godkendelse torsdag, skriver nyhedsbureauet dpa.

Boris Johnson skal holde en tv-transmitteret tale

Selve brexit sker fredag aften klokken 23 britisk tid. Det er midnat dansk tid. Her skal premierminister Boris Johnson holde en tv-transmitteret tale for at markere udtrædelsen af EU.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sagde onsdag et følelsesladet farvel til briterne, da parlamentsmedlemmerne i Bruxelles gjorde klar til at stemme om udtrædelsesaftalen.

»Vi vil altid elske jer, og vi vil aldrig være langt væk, siger hun under den samling, der bliver den sidste for de 73 britiske medlemmer.

Nogle af parlamentarikerne udtrykte deres ærgrelse over, at briterne nu forlader EU.

»Hvis vi kunne stoppe brexit ved at stemme nej i dag, ville jeg være den første til at anbefale det«, siger belgieren Guy Verhofstadt, der er formand for parlamentets brexitstyregruppe.

»Det er i sandhed en trist sag. Vi er kede af at se, at et land, der to gange har befriet os og to gange har givet sit blod for at befri Europa, forlader os, siger han.

Det var i juni 2016, at et flertal af de britiske vælgere stemte ja til at forlade EU. Siden fulgte langvarige og komplicerede forhandlinger, der nu endeligt munder ud i et brexit efter 47 års medlemskab.

Endnu mangler en del ting at falde på plads i forhold til briternes fremtidige forhold til EU. Blandt de større spørgsmål venter forhandlingerne om en ny handelsaftale forude.

Michel Barnier, der har forhandlet brexitaftalen med briterne, skal også forhandle det fremtidige forhold til Storbritannien efter brexit, hvor der er en 11 måneder lang overgangsperiode.

Barnier har mere end antydet, at det bliver umådelig svært at lande en handelsaftale med Storbritannien på den tid.

I de 11 måneder - frem til den 1. januar 2021 - gælder EU’s love og regler fortsat for Storbritannien. Men briterne vil ikke have indflydelse på dem.

Der vil ikke længere være britiske medlemmer af EU-Parlamentet, ikke længere en britisk EU-kommissær.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?