Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Corona­virus

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Coronakrisen har givet politiet nye opgaver at bakse med som her, hvor Nordjyllands Politis chef Anne Marie Roum Svendsen fortæller om det forsamlingsforbud, der er indført herhjemme. Krisen har også åbnet for gammelkendte kriminalitetstyper i ny corona-forklædning.

Europol advarer: Kriminelle udnytter krisen til svindel og tyverier

Det er ikke kun coronaen, du skal passe på. De kriminelle er også godt i gang.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er ikke noget som en gedigen krise, hvis der skal snydes, bedrages, stjæles og udnyttes.

Europol advarer i en rapport mod kriminelle, der benytter coronakrisen til egen vinding. Truslerne fra forbryderverdenen handler om øget cyberkriminalitet på et tidspunkt, hvor mange europæere arbejder hjemme, om fupsider med - ofte falske - værnemidler, medikamenter og håndsprit og om skurke, der under dække at at være sundhedspersonale på hjemmebesøg tømmer boliger for værdier.

Her har reaktionerne fra de offentlige myndigheder i de europæiske lande skabt nye muligheder. Der er selvsagt en stor efterspørgsel efter hospitalsudstyr og medicin - en efterspørgsel, der kan udnyttes. Blandt andet har flere virksomheder betalt store beløb for leverancer af ansigtsmasker og håndsprit, men aldrig modtaget noget som helst. Europol rapporterer også om salg af falske coronatests.

Forfalskninger florerer

I begyndelsen af marts gennemførte Europol sammen med myndighederne i hele 90 lande beslaglæggelser af 34.000 forfalskede mundbind til sygehusoperationer. Samtidig blev der fundet over 2.000 netsider, der foregiver at sælge varer, som er knyttet til coronapandemien. I alt fandt efterforskerne over 4,4 millioner ulovlige eller forfalskede piller eller medicindoser.

Det er ikke i orden.

»Det er ikke i orden. Sådanne kriminelle handlinger under en sundhedskrise er særdeles farlige og kan indebære en reel risiko for menneskeliv«, meddeler Europols direktør Catherine De Bolle.

En anden lurende fare ved det, der sker, er borgernes lige nu meget store afhængighed og brug af computere og mobiltelefoner og deres programmer. Det giver muligheder for cyberkriminelle, der blandt andet forsøger at snyde ofre til at installere ondsindede programmer på computerne og i nogle tilfælde gøre deres indhold utilgængeligt, hvorefter de kræver løsepenge for at ’låse’ maskinen op igen.

It-forbrydere satte sygehus ud af drift

Det kan gå galt, hvis det rammer kritiske institutioner. Det gjorde det i den tjekkiske by Brnos sygehus, hvor et cyberangreb førte til, at akutte operationer måtte udsættes og patienter måtte dirigeres til andre sygehuse, indtil edb-systemerne var genoprettede.

Herhjemme har der i blandt andet Helsingør været eksempel på, at gerningsmænd har udgivet sig for at komme fra myndighederne for at hjemmeteste beboerne for corona. Der har også været episoder, hvor tyve har stjålet udstyr og håndsprit på sygehusene.

Regeringen har derfor bebudet lovstramninger, der skal sikre, at kriminalitet begået i forbindelse med coronakrisen straffes mærkbart hårdere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden