0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Europæiske lande kasserer kinesisk coronaudstyr

Lande som Spanien, Tyrkiet og Holland afviser at bruge test og masker fra Kina, da de ikke virker optimalt.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Europæiske lande melder nu ud, at det udstyr, de har modtaget fra Kina, ikke fungerer optimalt i kampen mod corona.

Ifølge myndigheder i Spanien, Tyrkiet og Holland har de valgt at afvise udstyret fra Kina, fordi det viser sig at være defekt eller under den standard, som er nødvendig for at kunne være nyttig mod coronavirussen.

BBC skriver, at det gælder flere tusinde test-kits og masker, som Kina har sendt til Europa.

I torsdags meddelte de spanske sundhedsmyndigheder, at de over hundrede tusinde test-kits, som landet havde købt fra Kina, ikke var pålidelige, når det kom til at vise, om en patient var smittet eller ej med coronavirus.

Et spansk forskningscenter for sundhed havde opdaget, at disse test kun havde en følsomhed på 30 procent, når det kom til at teste for virussen, mens det ifølge eksperter kun er ansvarligt at bruge en test med 80 procent følsomhed over for coronavirus.

Det spanske medie El País skriver, at landet derfor har sendt udstyret tilbage til det kinesiske firma Shenzhen Bioeasy Biotechnology, efter det viste sig, at testene viste negativ hos personer, som myndighederne vidste var positive, altså smittet med corona.

»De hurtige test repræsenterede ’et stort håb’ i løbet om at bremse spredningen af coronavirus«, sagde sundhedsminister Salvador Illa til El País.

Efterfølgende har den kinesiske ambassade i Spanien ifølge BBC tweetet, at det pågældende kinesiske firma ikke har en officiel tilladelse fra de kinesiske sundhedsmyndigheder til at sælge disse test.

Spanien har nu over 94.400 konstaterede smittetilfælde, og over 8.000 i landet er døde af cornavirus ifølge tal fra John Hopkins.

Også Tyrkiet og Holland har meldt ud, at de har fundet noget af deres udstyr fra Kina ubrugeligt.

Landene melder dette ud, efter EU’s chefdiplomat, Josep Borell, for en uge siden skrev i et oplæg på Den Europæiske Unions hjemmeside, at Kina kæmper for indflydelse gennem spin og politik i denne coronakrise.

»Kina skubber aggressivt budskabet ind om, at de i modsætning til USA er en ansvarlig og pålidelig partner«, skrev han og advarede således om, at Kina kunne bruge coronaudbruddet til at fremme landets indflydelse.

»Bevæbnet med kendsgerninger er vi nødt til at forsvare Europa mod dets krænkere«, skrev han.

Politiken har tidligere skrevet, at Danmarks lægemiddelstyrelse har modtaget værnemidler fra den kinesiske rigmand Jack Ma, som ejer den kinesiske fond Jack Ma Foundation, og som også er medstifter af handelsgiganten Alibaba.

I forhold til dette firma har den kinesiske ambassade understreget, at udstyret herfra ikke fejler noget.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?