0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Udvekslingsorganisation: Vi bookede selv et fly, så vores udvekslingsstudenter kom i dag hjem fra USA

Udvekslingsorganisationen AFS Interkultur bookede deres eget fly fra USA, så de kunne få deres unge udvekslingsstudenter sikkert hjem.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Hos Rikke Rosenmeier var glæden stor ved genforeningen med sin datter Mikkeline Rosenmeier i Kastrup Lufthavn.

Internationalt

38 danske udvekslingsstudenter landede i dag i Kastrup Lufthavn med et fly fra Chicago, som deres udvekslingsorganisation, AFS, selv havde chartret.

De var de sidste ud af i alt 60 danske udvekslingsstudenter fra AFS, som for et par uger siden nød deres udvekslingsophold i USA, men som nu måtte hjem til Danmark på grund af coronaepidemien.

»De sidste 38 var svære at få hjem, så vi bookede flyet fra rejsebureauet Skylink med hjælp fra vores kolleger i USA«, siger Ulrik Wehner, generalsekretær i AFS Interkultur.

Beslutningen om at aflyse de unges udvekslingsophold blev truffet 15. marts af de i alt 60 lande, som AFS består af. De havde på det tidspunkt 12.000 udvekslingsstudenter ude i hele verden, og Danmark havde omkring 200 ude i verden.

Mikkeline Rosenmeier var en af de hjemvendte udvekslingsstudenter, der i dag landede i Kastrup. Siden 7. august 2019 har hun boet hos sin værtsfamilie i Charleston i South Carolina.

»I starten var jeg rigtig ked af beslutningen om, at vi skulle hjem, for det kom så pludseligt, og jeg havde egentlig bare regnet med, at jeg skulle blive derovre og være hjemme hos min værtsfamilie«, siger hun.

Hendes ophold skulle oprindeligt have varet til 24. juni, og Mikkeline Rosenmeier er ærgerlig over at have mistet knap tre måneder af sin udveksling.

»Men jeg vænnede mig til tanken og blev egentlig glad for, at jeg skulle hjem, for alting begyndte også at lukke ned derovre«, siger hun.

I dag blev hun så genforenet med sin familie, og hendes mor, Rikke Rosenmeier, var da også glad for at tage imod sin datter i lufthavnen.

»Det er dejligt at få hende hjem, men det er jo grundet kedelige omstændigheder, at hun kommer hjem nu. I starten var jeg ikke så bekymret og tænkte, at det var lidt en overreaktion, at AFS ville have hende hjem. Jeg syntes, at hun skulle blive hos sin værtsfamilie, hvor hun var glad og tryg, men efterhånden som epidemien udviklede sig, kunne jeg godt se, at det var den bedste løsning at få hende hjem«, siger hun.

Flyveturen over Atlanten tog omkring otte timer, og inden da havde Mikkeline Rosenmeier ventet i lige så lang tid i lufthavnen i Chicago. Udfordringen var nemlig, at de 38 udvekslingsstudenter skulle samles i lufthavnen fra alle mulige steder i USA.

»Alle havde vist været triste på vej til lufthavnen, men da jeg så mødte alle dem, jeg kendte, som jeg ikke havde set i lang tid, var det rart. De fleste var ved godt mod, og der var en god stemning på turen hjem«, siger hun.

Kaotisk flykoordinering i det coronaramte USA

Indenrigsflyene, som skulle bringe de unge sammen i lufthavnen i Chicago, blev ifølge AFS hele tiden aflyst, hvilket gav AFS en udfordrende koordinering af hjemturen.

»Men til sidst fik vi dem heldigvis samlet, og det er vi selvfølgelig rigtig glade for. Det var en lettelse, for det vigtigste var at sikre, at de unge kom ud af USA«, siger generalsekretær Ulrik Wehner.

I deres chartrede fly var der plads til 300 hundrede passagerer, og ud over de 38 fra Danmark, var der også 38 med fra Norge, 7 fra Sverige og nogle fra Tyskland, Holland og Schweiz. For de nordiske udvekslingsstudenter stoppede flyturen i Kastrup, hvorefter flyet drog videre til Frankfurt med de resterende unge.

AFS betalte hjemturen, eftersom de unge har betalt for en hjemrejse, da de bookede deres udvekslingsophold. Ifølge Ulrik Wehner betalte AFS 1200 dollars for hvert sæde, hvilket svarer til knap 8.000 kroner.

»De unge er splittede over at skulle afbryde opholdet, for de er ærgerlige over, at deres udvekslingsophold er slut, men er samtidig lettede over at være hjemme igen, selvom det er med blandede følelser. Forældrene er glade for at få de unge hjem, for en del har været ret bekymrede«, siger han.

Det skal også lige gå op for den 16-årige Mikkeline Rosenmeier fra Bagsværd, at hun er kommet så pludseligt hjem før tid.

»Det var rigtig rart at se min familie igen, men jeg skal lige vænne mig til at være hjemme. Jeg tror stadig ikke, at jeg helt har forstået det, for det hele er sket så hurtigt«, siger hun.

Og det værste var, at hun ikke vidste, at hendes sidste skoledag kom, før hun anede det.

»Jeg har været ked af at skulle forlade min værtsfamilie og mine venner derovre, for jeg fik ikke muligheden for at sige farvel til mine venner fra skolen, da den lukkede hen over en weekend for omkring to uger siden, så det har været lidt hårdt. Men heldigvis fik min værtsfamilie arrangeret en lille farvelfest for mig, hvor jeg kunne sige farvel til nogle af dem«, siger hun.

Hun roser AFS for at have klaret planen for hendes hjemrejse godt og er nu glad for at være hjemme i trygge rammer.

»I den by, jeg boede i, var der ikke så mange smittede, så jeg følte mig meget tryg. De tog det stille og roligt. Men i Danmark gør man meget mere for at passe på og være forsigtig, så på den måde virker det mere trygt her, for der, hvor jeg boede, lagde jeg ikke så meget mærke til, at der er en virus«, siger Mikkeline Rosenmeier.

Annonce

AFS håber på at sende unge ud i verden igen til august

AFS arbejder lige nu på at få de sidste danske udvekslingsstudenter hjem fra Argentina og Peru. De samarbejder med Udenrigsministeriet om denne opgave, og Ulrik Wehner roser både dem og ambassaderne rundt omkring i verden for deres arbejde med at få de unge sikkert hjem.

»Jeg vil gerne påpege, at vi har et godt samarbejde med Udenrigsministeriet, som gør en fantastisk indsats for at få udvekslingsstuderende sikkert hjem«, siger han.

De fleste udvekslingsstudenter, som har været i Danmark, er ifølge AFS også kommet hjem til deres hjemland. Der var cirka 150, inden corona brød ud.

»Men vi har stadig fire fra Argentina og to fra Serbien, som ikke kan komme hjem. Så de forbliver i værtsfamilierne, som passer på dem, indtil de kan komme hjem«, siger Ulrik Wehner.

AFS har talt med deres partnerorganisationer rundt omkring i verden, og de håber alle på at kunne sende unge på udvekslingsophold igen til august, hvis coronaepidemien går i sig selv i løbet af foråret og sommeren.

»Det er den betragtning, vi arbejder ud fra«, siger Ulrik Wehner.

Læs mere:

Læs mere