0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

USA's offensiv i Arktis spiller ind i Ruslands fortælling

USA vil have foden mere indenfor i Arktis for at mindske Ruslands indflydelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

USA's ambassadør Carla Sands løftede i denne uge sløret for amerikansk støtte til Grønland. Her er hun fotograferet på krigsskibet USS 'Porter'.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Vi skal være på vagt for Rusland i Arktis, skriver Carla Sands, USA’s ambassadør i Danmark, i et nyt indlæg i Altinget. Hun forklarer, at landets »mønster med en aggressiv opførsel og en forøget militarisering i Arktis er en overhængende global bekymring«. I Rusland er kommentaren dårligt dukket op på radaren – der er mange andre problemer at håndtere lige nu – men russerne har også hørt budskabet før. Sands’ kommentar er et ekko af USA’s udenrigsminister Mike Pompeos taler, f.eks. på Arktisk Råd i Finland i maj 2019 hvor han brugte stort set de samme ord.

USA er klar med en ny offensiv i Arktis. Det gjorde Pompeo helt klart, og det gør Sands også. Offensiven skal sikre USA et stærkere fodfæste i hele regionen ved blandt andet at mindske Ruslands indflydelse. Som et nyt element i den amerikanske offensiv kunne Sands afsløre, at USA er parat med en økonomisk hjælpepakke på 83 millioner kroner til Grønland. Hjælpepakken kan skabe goodwill og måske holde andre ude. Men det amerikanske tilbud fik flere grønlandsordførere op i det røde felt, og USA’s træk blev betegnet som både »ekstremt provokerende« og »en fornærmelse«.

På Ruslands ambassade i København er de sikkert ved at varme popcornene, mens de gør klar til at følge det politiske slagsmål, som Sands’ indlæg kan udløse i forholdet mellem Grønland, Danmark og USA. Og så kan de glæde sig over, at Ruslands rolle i spillet om den offentlige mening bliver nemmere under den amerikanske offensiv. På mødet i Arktisk Råd i Finland i maj 2019 henstillede Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov stille og roligt til Pompeo, at Arktis forbliver relativt afmilitariseret. Der er, sagde Lavrov med en fornuftens stemme, »intet grundlag for konflikter og forsøg på at bringe militære metoder ind i løsningen af hvilke som helst spørgsmål, som måtte opstå her«.

Russiske diplomater elsker at komme fra bagkant, og de er gode til at få andre til at se urimelige ud. USA’s offensiv i Arktis er nem at vinkle som en aggressiv og ekspansionistisk politik, som skal tryne de andre arktiske stater, og som i øvrigt risikerer at smadre samarbejdet i regionen. De russiske diplomater vil være hurtige til at forsøge at udnytte situationen, f.eks. ved at appellere til de øvrige arktiske stater om at stå sammen mod USA og gør vores bedste for at bevare freden og dialogen i en skrøbelig region.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter