0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Abir Sultan/Ritzau Scanpix
Foto: Abir Sultan/Ritzau Scanpix
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Netanyahu kalder anklager mod ham et kupforsøg

Retssagen mod Israels premierminister, der er anklaget for bestikkelse, svindel og tillidsbrud, er i gang.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, rettede en kraftig kritik mod de anklagepunkter, han søndag måtte møde frem i retten for at høre oplæst.

Anklagerne mod ham er fabrikeret med det formål at 'vælte en stærk højrefløjs-premierminister', mener Netanyahu.

Inden han gik ind i retssalen, sagde han til journalister, at anklagerne mod ham er et 'kupforsøg'.

»Politi og anklagere har slået sig sammen med venstrefløjsjournalister for at sammensætte fabrikerede og forvrængede sager mod mig«, siger han.

»Men jeg er ingen puddelhund«, tilføjer han.

Netanyahu er den første siddende premierminister i Israels historie, der stilles for retten.

Den 70-årige leder er anklaget for bestikkelse, svindel og tillidsbrud.

Han skal have tilbudt politiske tjenester til gengæld for positiv pressedækning, og han beskyldes også for at have hjulpet rige forretningsforbindelser til gengæld for at modtage gaver.

Benægter alle anklager

Han har gentagne gange benægtet alle anklager.

Hvis han kendes skyldig, risikerer han op til 10 års fængsel. Det anses dog for usandsynligt, at straffen vil blive så hård.

Søndagens retsmøde varede omkring en time og sluttede omkring klokken 15.

Premierministeren selv udtalte sig kun i retten, da han skulle bekræfte sin identitet.

Hans forsvarere siger, at de har brug for mindst to-tre måneders yderligere forberedelse. Det handler ikke om at 'købe sig tid', som forsvarer Micha Fetman sagde. Men alene en af sagerne indeholder 20.000 dokumenter.

Kun gå af, hvis han er skyldig

Sagen mod Netanyahu blev indledt, en uge efter at han blev taget i ed som leder af en samlingsregering. Den består af hans eget Likud-parti og partiet Blåt og Hvidt, der ledes af Benny Gantz.

»Som enhver anden borger er Netanyahu uskyldig, indtil han kendes skyldig«, sagde Gantz, inden retssagen blev indledt søndag.

Regeringsaftalen mellem de to indebærer, at Netanyahu sidder på posten som premierminister i de første 18 måneder. Derefter overtager Gantz den post i november 2021.

Ifølge israelsk lov skal Netanyahu kun gå af som premierminister, hvis han kendes skyldig. Det kan vare flere år, inden der falder dom.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden