0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Tyrone Siu/Ritzau Scanpix
Foto: Tyrone Siu/Ritzau Scanpix

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kinesisk præsident får grønt lys til at sætte sikkerhedsstyrker ind mod 'landsforrædere' i Hongkong

Beslutningen ventes at føre til en yderligere forværring af forholdet mellem USA og Kina.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De omkring 3.000 delegerede på folkekongressen i Beijing besluttede torsdag at vedtage nye og stærkt kontroversielle sikkerhedslove, der vil stramme Kinas greb om Hongkong.

Lovene vil gøre det muligt at arrestere, retsforfølge og fængsle alle personer i Hongkong, som i Beijings optik kan sættes i forbindelse med landsforræderi samt forsøg på løsrivelse, samfundsnedbrydning, terror og samarbejde med udenlandske magter.

Sikkerhedslovene vil også åbne op for, at Beijing kan placere sikkerhedsstyrker i Hongkong, som vil kunne slå ned på ethvert optræk til politisk uro.

Folkekongressen er Kinas lovgivende forsamling, som normalt mødes én gang om året og i år netop er samlet i disse uger i Folkets Store Hal i Beijing. Reelt fungerer folkekongressen som et gummistempel for de beslutninger, som den kinesiske topledelse allerede har truffet, og derfor var det ventet, at sikkerhedslovene uden modstand ville blive vedtaget på folkekongressen torsdag.

Repræsentanter for demokratibevægelsen i Hongkong har sagt, at lovene reelt vil tage kvælertag på Hongkong og sætte en stopper for den politiske frihed, som Kina lovede Hongkong, da Storbritannien i 1997 overdrog byen til Kina.

Mange aktivister frygter også, at lovene vil give myndighederne tilstrækkeligt brutale redsskaber til at slå endeligt ned på de demonstrationer for demokratiske reformer, der har udspillet sig i Hongkongs gader i snart et år.

Trump har varslet hård reaktion

Også internationalt kan vedtagelsen få stor betydning, idet den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har sagt, at lovene vil være et bevis på, at Hongkong ikke længere nyder en udstrakt grad af selvstyre. Den amerikanske præsident, Donald Trump, har varslet, at han vil annoncere en hård amerikansk reaktion formentlig senere på ugen.

Det er fortsat uklart, hvad de nye love konkret kommer til at indeholde, fordi det nu er op til folkekongressens stående udvalg at udforme det præcise indhold i lovene.

Men selv Hongkongs prokinesiske leder, Carrie Lam, antydede på en pressekonference tidligere på uge, at byen fremover ikke kommer til at nyde godt af de samme frihedsrettigheder som før.

»Vi er et meget frit samfund, så på nuværende tidspunkt har folk friheden til at sige, hvad de end ønsker at sige«, sagde hun.

Fremsættelsen af sikkerhedslovene fik i weekenden tusindvis af mennesker til at gå på gaden i Hongkong for at protestere, og vedtagelsen ventes at medføre en ny ophedning af den politiske uro.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden