0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Polsk regering håber USA flytter styrke til Polen

Den polske premierminister håber amerikanske soldater, som skal trækkes ud af Tyskland, flyttes til Polen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, siger lørdag, at han håber en del af de amerikanske soldater, som skal trækkes ud af Tyskland, kan blive flyttet til Polen.

USA's præsident, Donald Trump, vil trække 9500 soldater ud af Tyskland.

Det siger en amerikansk embedsmand, der ikke ønsker at stå frem med navn.

Ifølge embedsmanden er beslutningen et resultat af måneders arbejde af den amerikanske forsvarschef, Mark Milley, og har intet at gøre med spændinger mellem forbundskansler Angela Merkel og Trump.

Gennemføres tilbagetrækningen vil det reducere antallet af amerikanske soldater i Tyskland fra de nuværende 34.500 til 25.000.

»Jeg har en stærk forhåbning om, at der som en følge af alle de drøftelser, som vi har ført, vil blive truffet beslutning om at rykke en del af de amerikanske soldater, som skal flyttes fra Tyskland«, til Polen, siger Morawiecki til radiostationen RMF24.

»Beslutningen ligger nu hos amerikanerne«, siger han.

Flere steder i Europa vil det sandsynligvis føre til bekymring vedrørende USA's involvering og interesse i kontinentet.

Merkel har med et afbud nemlig været en hindring for Trumps planer om at være vært for et fuldstændigt G7-topmøde denne måned.

En anden højtstående embedsmand i Washington siger, at de 9500 soldater vil blive sendt til andre steder: Nogle til Polen, nogle til andre allierede lande og nogle til USA.

Han uddyber, at der ikke i lige så høj grad er brug for en større styrke i Tyskland på grund af større udgifter til forsvar blandt landene i militæralliancen Nato.

Senator Jack Reed, den øverste fra Demokraterne i Senatets militærudvalg, kalder beslutningen 'smålig og urimelig'.

Andrew Weiss fra tænketanken Carnegies Fond for International Fred mener, at det er en 'stor gave' til Rusland.

»Med et ødelæggende slag viser Trump endnu engang, at vores alliancer er intet mere end et stykke politisk legetøj for ham, skriver Weiss på Twitter.

Trump har blandt andet presset på for øgede forsvarsudgifter i Tyskland.

Han har også beskyldt den tyske regering for at være en russisk 'fange' på grund af afhængighed af Rusland energipolitisk.

Omkring 17.000 civile ansatte støtter de amerikanske soldater i Tyskland. Det antages, at USA har atombomber i Tyskland.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden