0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Khalil Ashawi/Ritzau Scanpix
Foto: Khalil Ashawi/Ritzau Scanpix

En syrisk pige bærer maske ens hun går i lejren, Bab Al-Nour. Fødevaresituationen i Syrien er forværret ifølge FN's kontor for koordinering af humanitær hjælp i Syrien, og flere sulter og lider nød.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lande samler ind til Syrien efter nødråb fra organisationer

Skal man for alvor ind og genopbygge Syrien, kræver det en politisk aftale, siger udviklingsminister.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Flere sulter og lider nød i det krigshærgede Syrien, konstaterer en række hjælpeorganisationer i et fælles nødråb før en stor donorkonference tirsdag.

EU er vært for den årligt tilbagevendende konference, der arrangeres sammen med FN, men som i år på grund af coronavirus holdes som et videomøde.

»Der er vores opgave at sikre adgang til vand, sanitet, tag over hovedet, lægehjælp og mad de steder, hvor man virkelig er i nød«, siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S), som deltager i konferencen.

På konferencen sidste år blev der givet løfter for 6,2 milliarder euro (46 milliarder kroner) for 2019 og yderligere 2,1 milliarder euro (15,6 milliarder kroner) efter 2019.

Fødevaresituationen i Syrien er forværret ifølge FN's kontor for koordinering af humanitær hjælp i Syrien.

»Omkring 9,3 millioner mennesker er ramt af fødevareusikkerhed. Det er 1,4 millioner flere på et halvt år. Det er det højeste antal, der er registreret til dato«, siger talsmand Danielle Moylan til nyhedsbureauet dpa.

Konferencen er ifølge EU's udenrigschef, Josep Borrell, et 'effektivt værktøj til at støtte FN's politiske og humanitære arbejde'.

Af indbydelsen til konferencen fremgår, at det overordnede mål er at arbejde mod en politisk løsning på konflikten i Syrien, hvilket hidtil har været forgæves.

En politisk aftale er også en nødvendighed, understreger udviklingsministeren, hvis man for alvor skal ind og genopbygge landet, hvor store byer ligger i ruiner efter ti års bombardementer.

»EU bliver ved med at presse på for at få lavet en aftale. Hvis vi skal derhen, hvor vi kan hjælpe med at genopbygge Syrien, så er der nødt til at være en politisk aftale«.

»Assad-regimet er nødt til at forstå, at der er spilleregler, der skal leves op til, hvis vi skal i gang med det arbejde, ellers kan vi ikke se os selv i det«, siger Rasmus Prehn.

Danmark vil på konferencen give tilsagn om hjælp til Syrien og nabolande for 705 millioner kroner, hvoraf 360 millioner er til humanitære indsatser. Den øvrige del er til udvikling og stabilisering - herunder jobskabelse.

»Det handler nok så meget om at være med til at skabe nogle muligheder for disse mennesker - også i nabolandene«, siger Prehn.

Blandt tidligere eksempler på støtte nævner han hjælp til at starte en frisørsalon og et projekt med opbygning af et solcelleanlæg i en flygtningelejr i Jordan.

Disse projekter er ifølge ministeren også tænkt som bidrag til at opbygge kompetencer.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…
 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (1): Hippier, rock med rock på – og kunsten at score en kasse bajere
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (1): Hippier, rock med rock på – og kunsten at score en kasse bajere

  Henter…

  Tag med på en lydrejse til Roskilde Festival i dette første afsnit af musikpodcastserien ’Roskilde i hjertet’, som fortæller om de første årtier: 1970’erne og 1980’erne. Hør første afsnit her.

Forsiden