0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Andrew Caballero-reynolds/Ritzau Scanpix
Foto: Andrew Caballero-reynolds/Ritzau Scanpix

Alexander Vindman fyret fra sit job som direktør for europæiske anliggender i USA's nationale sikkerhedsråd.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nøglevidne i rigsretshøring forlader hæren og beskylder Trump for mobning

Nøglevidne om Trump og Ukraine-sagen lader sig pensionere fra hæren, angiveligt efter hævn fra Trumps side.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Oberstløjtnant Alexander Vindman, som var et vigtigt vidne i rigsretshøringerne om præsident Donald Trump, forlader den amerikanske hær.

Det sker efter ’mobning, intimidering og gengældelse’ fra Trumps side, meddeler Vindmans advokat, David Pressman, onsdag.

»Efter over 21 års militærtjeneste lader oberstløjtnant Alexander Vindman sig pensionere i dag, efter det er blevet klart, at hans fremtid i den institution, han pligtskyldigt har tjent, for evigt vil være begrænset«, lyder det i meddelelsen.

Flere bskyldninger

Ifølge tv-stationen CNN har der på det seneste været beskyldninger om, at Det Hvide Hus har forsøgt at blokere for, at Vindman bliver forfremmet til oberst.

»Gennem en kampagne af mobning, intimidering og gengældelse har USA’s præsident forsøgt at tvinge oberstløjtnant Vindman til at vælge mellem at følge loven eller gøre en præsident tilfreds, hedder det videre i meddelelsen.

Advokaten skriver videre til CNN, at Vindman var tvunget til at vælge mellem ’sin egen forfremmelse eller sine soldaterkammeraters forfremmelser’.

En højtstående kilde i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, siger imidlertid til Reuters, at forsvarsminister Mark Esper har godkendt Vindmans forfremmelse.

Det skal være sket mandag som én af flere godkendelser af forfremmelse i militæret. Listen med forfremmelser var på vej til at blive sendt til Det Hvide Hus, siger den unavngivne kilde.

Vindman er tidligere Ukraine-rådgiver for USA’s regering. Han var i november 2019 et nøglevidne i rigsretshøringerne, der gik forud for rigsretssagen, hvor Trump var anklaget for magtmisbrug og for at modarbejde Kongressen.

Oberstløjtnanten leverede et af de vidneudsagn, der blev anset som mest skadelige for Trump.

Han forklarede for Kongressen, at Trump havde haft en meget upassende telefonsamtale med Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, i juli 2019.

Det var denne telefonsamtale, som blev det centrale omdrejningspunkt for hele undersøgelsen mod den amerikanske præsident.

På det tidspunkt forsikrede forsvarsminister Mark Esper, at Vindman ikke skulle frygte hævnaktioner på grund af sit vidneudsagn.

Men Trump har gentagne gange klaget over Vindman og betegnet ham som genstridig.

I februar blev Vindman fyret fra sit job som direktør for europæiske anliggender i USA’s nationale sikkerhedsråd.

Han og hans tvillingbror blev begge eskorteret ud af Det Hvide Hus.

På det tidspunkt sagde hans advokat, at ’der er ingen tvivl i amerikanernes sind om, hvorfor denne mand har mistet sit job’.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden