0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Kai Pfaffenbach/Ritzau Scanpix
Foto: Kai Pfaffenbach/Ritzau Scanpix

Den tyske professor Gottfried Kremsner indsprøjtede fra selskabet CureVac indsprøjtede i sidste måned en foreløbig version af en covid 19-vaccine i en frivillig som led i en række kliniske forsøg.

Storbritannien raser: Russiske hackere stjæler vaccinedata

Hackere støttet af Kreml forsøger at stjæle resultater fra forskning i vacciner, oplyser britisk tjeneste.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hackere støttet af den russiske regering i Kreml forsøger at stjæle data fra forskningsprojekter, der arbejder med udvikling af en vaccine mod coronavirus.

Sådan lyder det fra Storbritanniens nationale center for cybersikkerhed (NCSC).

Hackerne forsøger ifølge NCSC at hacke sig ind hos både akademiske institutioner og hos medicinalselskaber. Og kampagnen foregår over hele verden.

»Vi fordømmer disse afskyelige angreb mod folk, der gør et vigtigt arbejde for at bekæmpe coronapandemien«, siger Paul Chichester, operativ chef hos NCSC.

Cozy Bear er på spil

I en fælles erklæring fra efterretningstjenester i Canada, USA og Storbritannien påstås det, at angrebene er udført af hackergruppen APT29. Gruppen er bedre kendt under navnet Cozy Bear.

Ifølge de vestlige sikkerhedstjenester er Cozy Bear en del af den russiske efterretningstjeneste.

Ifølge NCSC finder gruppens angreb stadig sted. Gruppen benytter sig af en række forskellige teknikker såsom 'spear-phishing og såkaldt malware.

»APT29 vil formentlig fortsætte med angreb målrettet organisationer, der arbejder med forskning og udvikling af coronavaccine«, lyder det i en erklæring fra NCSC.

Den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, kalder de russisk angreb »fuldstændig uacceptable«.

»Mens andre forfølger deres selviske interesser med hensynsløs opførsel, så fortsætter Storbritannien sammen med sine allierede det hårde arbejde for at finde en vaccine«, siger han ifølge AFP.

Russerne beskyldes også for hacke demokraterne i USA

Hackergruppen Cozy Bear formodes stå bag et hackerangreb mod Det Demokratiske Parti forud for præsidentvalget i USA i 2016.

Torsdag siger Dominic Raab, at russerne også forsøgte at blande sig i det britiske valg i 2019.

Blandt andet skal Rusland på ulovlig vis have tilegnet sig følsomme dokumenter om en handelsaftale med USA for derefter at lække dem online.

»Følsomme regeringsdokumenter om handelsaftalen mellem USA og Storbritannien blev anskaffet ulovligt før valget i 2019 og blev spredt online via den sociale medieplatform Reddit«, siger Dominic Raab ifølge Reuters.

En større granskning af sagen har vist, at det russiske forsøg på at blande sig i valget ikke fik nogen nævneværdig betydning.

Den konservative premierminister Boris Johnson endte med at vinde en sikker sejr over Labours Jeremy Corbyn.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?