0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Forladte elløbehjul på Vesterbro i København. I Norges hovedstad, Oslo, vil kommunen nu indsamle de mange elløbehjul, der flyder på gaderne, og selskaberne, der ejer dem, skal betale for at få dem tilbage, lyder det.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oslo har fået nok: Elløbehjul gør byen til det vilde vesten

Oslo vil indsamle elløbehjul, der ligger og flyder rundt i byen, og det vil koste at få dem tilbage.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Bystyret i den norske hovedstad, Oslo, er ved at få nok af de mange elløbehjul i byen. De 13.000 løbehjul er blevet en farlig affære for Oslos gående, og ofte bliver de smidt rundt i byen. Men nu skal det koste ifølge byrådet. Nu vil kommunen indsamle de mange elløbehjul, der ligger og flyder, og de selskaber, der ejer dem, skal betale for at få dem tilbage.

»Når vi må gøre arbejdet for selskaberne og passe på, at de overholder love og regler, så må de tage regningen – ikke skatteyderne«, siger Arild Hermstad, der er rådmand for miljø og trafik i Oslo, til avisen Dagbladet.

Mange ulykker

Problemerne med elløbehjulene i Oslo har vokset sig til et langt større problem end i Danmark. Der synes ikke at gælde nogle regler. Der bliver kørt stærkt på fortovene, og Oslos pladser – der er beregnet til gående – synes omdannet til det vilde vesten. Det har ført til en del ulykker.

Derfor har byrådet i Oslo henvendt sig til regeringen og anmodet om strengere regler. For selskaberne – her først og fremmest Voi og Tier – har ikke taget samfundsansvar, mener Hermstad.

Voi siger, at selskabet vil støtte nye regler, der betyder, at kommunen fjerner elløbehjul, der er smidt rundt om i kommunen.

»Vi støtter, at der gribes ind. Hverken byens indbyggere, medtrafikanter eller aktørerne er tjent med situationen, som den er lige nu«, siger Voi's chef i Norge, Christina Moe Gjerde.

Skadestuerne i Oslo har før weekenden slået alarm efter mange alvorlige ulykker med elløbehjul hen over sommeren. Det er navnlig om natten, at den er gal, for mange kører rundt stærkt berusede.

»Oslos lægevagt vil anbefale at lukke for brug af elløbehjul om natten. Vi håber, at de ansvarlige vil handle hurtigt«, siger overlæge Henrik Siverts til Dagbladet.

ritzau

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden