0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Millioner af japanere opfordres til evakuering under tyfon

Tyfonen Haishen når det sydlige Japan. Der ventes store mængder regn og oversvømmelser. Mandag rammes Korea.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Charly Triballeau/Ritzau Scanpix
Foto: Charly Triballeau/Ritzau Scanpix

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En voldsom tyfon, som myndighederne advarer om kan give rekordregn og være kraftig nok til at vælte biler rundt, har søndag ramt det sydlige Japan.

Flere millioner mennesker er blevet opfordret til at søge beskyttelse for tyfonen Haishen.

Stormen har ganske vist aftaget i styrke, som den har nærmet sig Japan. Men meteorologerne advarer om, at det er en 'stor' og 'ekstremt stærk' tyfon.

Da den søndag aften nærmede sig den japanske ø Kyushu, som er Japans tredjestørste ø med 14 millioner indbyggere, blev der målt en vindstyrke på 216 kilometer i timen. Der var udsendt opfordringer til syv millioner borgere om at lade sig evakuere.

Strømnedbrud ramte 220.000 hjem i regionen.

Vejrtjenester har indtrængende opfordret folk til at udvise den største forsigtighed, når de rekordstore mængder regn falder, stormen river, bølgerne går højt, og tidevandet presser sig ind.

»Det vil måske udløse jordskred, eller det kan få selv store floder til at gå over deres bredder«, siger lederen for Japans meteorologiske tjeneste, Yoshihisa Nakamoto.

På et regeringsmøde advarede også premierminister Shinzo Abe om mulige oversvømmelser og jordskred.

Tyfonen har tvunget den japanske kystvagt til at indstille dets eftersøgning af besætningen fra kvægskibet 'Gulf Livestock 1', der onsdag i sidste uge kom i havsnød og sank i stormvejr. Det er kun lykkedes at finde to overlevende af skibets besætning på 43 personer.

Ifølge prognosen vil tyfonen bevæge sig væk fra Kyushu og den vestlige del af det sydlige Japan. Mandag morgen lokal tid vil den ramme Den Koreanske Halvø.

Det sker, kort tid efter at en anden tyfon forårsagede store ødelæggelser i Nordkorea. Landets leder, Kim Jong-un, inspicerede i weekenden skaderne og beordrede 12.000 partimedlemmer til at hjælpe med udbedringen.

ritzau

Annonce

Læs mere