0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Præsident­valg i USA

270 grindehvaler er strandet på Australiens kyst

Ifølge australsk marinbiolog vil det tage et par dage, før man kan nå ud til knap 300 strandede hvaler.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Brodie Weeding/Ritzau Scanpix
Foto: Brodie Weeding/Ritzau Scanpix

Redningsfolk arbejder for at redde så mange hvaler som muligt i Macquarie Harbour på Tasmanien 22. september. Op mod 90 hvaler er døde, og cirka 180 lever endnu.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Op mod 90 grindehvaler er allerede døde, og 180 er stadig strandede på en afsides kyststrækning på Tasmanien i det sydlige Australien.

Der er tale om to store flokke af de langluffede grindehvaler. Mandag strandede de over tre områder omkring Macquarie Havn, der er en del af Tasmaniens barske, tyndt befolkede vestkyst.

Tirsdag morgen lokal tid er der indledt det, der kaldes en ’udfordrende’ redningsaktion for at få hvalerne sikkert i vand igen.

Ifølge marinbiolog Kris Carlyon var ’en tredjedel’ af hvalerne døde sent mandag.

Ryan Bloomfield/Ritzau Scanpix
Foto: Ryan Bloomfield/Ritzau Scanpix


Hun siger, at en redningsaktion meget vel kan tage et par dage. Derfor er redningsmandskabet nødt til at fokusere på de hvaler, som har de bedste chancer for at overleve.

»Nogle dyr vil muligvis være for store eller på en uhensigtsmæssig placering«, siger Kris Carlyon ifølge nyhedsbureauet dpa.


Ikke set i det omfang de sidste ti år

Selv om de strandede hvaler ikke er et sjældent syn på Tasmanien, er det alligevel ikke set i et omfang som dette i over ti år.

Forskere kan ikke pege på, præcis hvad der er årsagen. Det er en mulighed, at flokken har bevæget sig væk fra sin normale rute for at finde føde tættere på kysten.

Når man skal til den pågældende kyststrækning, kan det kun lade sig gøre ved at sejle, og det begrænser, hvor stort et redningsmandskab der kan blive tale om.

Omkring 60 personer er indtil videre involveret i forsøget på at redde hvalerne. Frivillige og medarbejdere på lokale fiskefarme er også iblandt dem.

»Når det kommer til strandede hvaler på Tasmanien, er det her en af de vanskeligste«, siger Kris Carlyon.

Spørger man marinbiologen er der dog håb. For eftersom at hvalerne er delvist dækket af, vil det formentlig lykkes de fleste at overleve, indtil redningsholdet når frem.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

  • Marius Renner