0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Rapport: Australske soldater har dræbt civile i Afghanistan

Nye patruljemedlemmer blev angiveligt tvunget til at skyde afghanske fanger for at opnå deres første drab.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Shah Marai/Ritzau Scanpix
Foto: Shah Marai/Ritzau Scanpix
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er beviser for, at australske soldater har begået 39 ulovlige drab i Afghanistan.

Det konkluderer en ny rapport, der er blevet fremlagt torsdag efter fire års efterforskning, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Chefen for Australiens forsvarsstyrke, general Angus John Campbell, fortæller, at rapporten har fundet beviser for, at 25 australske specialstyrker har dræbt fanger, landmænd og andre civile.

»Generalinspektøren har fundet, at der er troværdige oplysninger til at underbygge 23 hændelser, der omfatter påståede ulovlige drab på 39 mennesker begået af 25 australske specialstyrker, hovedsageligt fra Special Air Service Regiment«, siger general Angus John Campbell på et pressemøde i Canberra torsdag.

I 2016 iværksatte Australien en undersøgelse af landets specialstyrkers opførsel i Afghanistan mellem 2005 og 2016. Det skete i kølvandet på beskyldninger fra lokale medier om drab på ubevæbnede mænd og børn.

»På vegne af den australske forsvarsstyrke undskylder jeg dybfølt og uforbeholdent over for befolkningen i Afghanistan for enhver forseelse begået af australske soldater«, siger general Angus John Campbell ifølge nyhedsbureauet AFP.

Tog loven i egne hænder

Generalen fortæller videre, at det australske forsvar anbefaler, at flere soldater bliver retsforfulgt på mistanke om krigsforbrydelser.

»Nogle patruljer tog loven i egne hænder, regler blev brudt, historier opdigtet, løgne fortalt og fanger dræbt«, siger han videre ifølge AFP.

Forsvarschefen tilføjer, at de 23 hændelser er en ’skamplet’ på de væbnede styrker og på Australien.

»Denne skamfulde rapport omfatter påståede tilfælde, hvor nye patruljemedlemmer blev tvunget til at skyde en fange, således at den pågældende soldat kunne opnå sit første drab«, siger general Angus John Campbell, der kalder praksissen for ’frastødende’.

Generalen opfordrer til, at æresmedaljer, der blev tildelt specialstyrker i Afghanistan mellem 2007 og 2013, bliver trukket tilbage.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere