0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Italienerne skal blive hjemme i juledagene for at undgå smitte

Efter flere dage med interne uenigheder har Italiens premierminister meldt ud om coronaregler i juleferien.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Flavio Lo Scalzo/Ritzau Scanpix
Foto: Flavio Lo Scalzo/Ritzau Scanpix
Internationalt

Italien lukker ned i flere perioder over jul og nytår. Det siger landets premierminister, Giuseppe Conte, fredag aften. Nedlukningen skal forhindre en stigning i antallet af smittede med coronavirus.

Under de nye regler skal ikke-essentielle butikker være lukket i perioderne 24.-27. december, 31. december-3. januar og 5.-6. januar. I de dage vil det kun være tilladt italienerne at forlade hjemmet for at tage på arbejde eller af sundhedsmæssige årsager. Essentielle butikker er eksempelvis dagligvarebutikker og apoteker.

Situationen på tværs af Europa er svær. Virusset fortsætter med at cirkulere overalt, siger Conte:

»Vores eksperter var alvorligt bekymrede for, at der ville være et hop i antal smittede over julen. Derfor var vi nødt til at handle. Men jeg kan forsikre jer om, at det ikke var en let beslutning«.

Butikker er åbne 28.-30 december og 4. januar. Disse dage er det tilladt for borgerne at forlade deres hjem. I løbet af hele juleperioden skal barer og restauranter dog være lukket.

Intern uenighed i regeringen

Udmeldingen fra premierminister kommer efter flere dage med ubeslutsomhed og uenigheder i regeringskoalitionen. På den ene side var der ønsker om en komplet nedlukning, mens der på den anden side var ønske om et mere begrænset indgreb for at hjælpe nødstedte erhverv og i højere grad tillade familier at samles.

På den ene side var der ønsker om en komplet nedlukning, mens der på den anden side var ønske om et mere begrænset indgreb for at hjælpe nødstedte erhverv og i højere grad tillade familier at samles. I perioderne med lukning er det også tilladt at forlade eget hjem for eksempelvis at besøge ældre forældre, som bor alene.

Conte siger også, at politiet ikke vil blive sendt ind i folks hjem for at tjekke, at reglerne bliver overholdt. Men han opfordrer italienerne til alligevel at udvise ansvarlighed.

ritzau