0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

EU ændrer plan om at kontrollere vacciner til Nordirland

EU-Kommissionen fastslår, at den åbne grænse mellem Irland og Nordirland også gælder coronavacciner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Phil Noble/Ritzau Scanpix
Foto: Phil Noble/Ritzau Scanpix
Internationalt

EU’s kontrol af eksport af coronavacciner, der er fremstillet i et af medlemslandene, kommer ikke til at omfatte Nordirland.

Det meddelte EU-Kommissionen sent fredag.

Ifølge brexitaftalen mellem Storbritannien og EU kan alle produkter fra EU frit eksporteres til den britiske provins fra Irland uden kontrol.

Men tidligere fredag meddelte kommissionen, at denne ville anvende en særlig klausul i brexitaftalens såkaldte Nordirland-protokol, der ville medføre kontrol af vacciner via den åbne grænse mellem EU-landet Irland og Nordirland, der ikke er medlem.

Det skete ifølge britiske BBC på grund af bekymring i Bruxelles for, at Nordirland kunne blive en ’bagdør’, hvorfra der kunne eksporteres vacciner videre til resten af Storbritannien.

Efter protester fra de politiske ledere i Dublin, Belfast og London udsendte kommissionen kort før midnat natten til lørdag en meddelelse, hvor den forsikrer, at den ikke vil aktivere den særlige klausul i Nordirland-protokollen om den åbne grænse.

Kommissionen advarer dog om, at hvis vacciner bliver sendt videre til tredjelande eller ud af EU fra Nordirland, så vil den tage »alle midler« i brug for at standse det.

Den britiske avis The Guardian beskriver den nye udmelding fra EU-Kommissionen som en »ydmygede kovending«.

På grund af produktionsproblemer har vaccinefirmaer svært ved at opfylde deres leveringsaftaler med EU.

Det har vakt stor vrede i EU, at medicinalfirmaet AstraZeneca har meddelt, at det kun er i stand til at levere en fjerdedel af de aftalte 100 millioner doser inden udgangen af maj.

Kommissionen har derfor indført en plan om at kontrollere eksporten af vacciner fra medlemslande. Deriblandt til Storbritannien, som 1. januar definitivt forlod EU.

ritzau

Annonce

Læs mere