0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Statsminister: Indisk samarbejde ligger mig meget på sinde

Klimaforandringer har mere vidtrækkende konsekvenser end pandemien, siger statsminister på indisk konference.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Danish Siddiqui/Ritzau Scanpix
Foto: Danish Siddiqui/Ritzau Scanpix

Den grønne omstilling er kommet mere på dagsordnen i Indien, og Danmark er det første land nogensinde til at indgå i et strategisk grønt partnerskab med det sydasiatiske land. Den aftale blev indgået i september sidste år. Tirsdag er statsminister Mette Frederiksen en af hovedtalerne ved den førende indiske konference om geopolitik- og økonomi kaldet Raisina.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I en årrække led det danske forhold til Indien, men det er nu i markant bedring, og tirsdag er statsminister Mette Frederiksen (S) en af hovedtalerne ved den førende indiske konference om geopolitik- og økonomi kaldet Raisina.

Hun taler om den grønne omstilling, der fylder mere og mere i Indien, som Danmark i september indgik et strategisk grønt partnerskab med som det første land nogensinde.

Det skal øge danske muligheder for at levere de grønne løsninger for Indiens 1,3 milliarder indbyggere.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at perspektiverne i et grønt dansk-indisk samarbejde ligger mig meget på sinde. Det viser, at når selv et lille land som Danmark går forrest, så kan vi vise vejen for større lande i den grønne omstilling af vores samfund«.

»Derfor var jeg også glad for at kunne tale på Raisina i dag, hvor blandt andre premierminister Modi deltog. At Danmark var inviteret som en af hovedtalerne ved konferencen, bekræfter det nære forhold mellem Danmark og Indien«, siger hun i en skriftlig kommentar.

Hun deltager via video.

Klimadagsorden fylder mere i Indien

Klimadagsordenen fylder mere og mere i Indien, og her kan Danmark bidrage med viden og erfaringer.

Ifølge statsministeren har partnerskabet allerede båret frugt for dansk erhvervsliv inden for eksempelvis vindenergi. Flere danske energivirksomheder er i gang med at starte produktion i Indien.

Men samarbejdet gælder begge veje.

»Omvendt er der en række områder, hvor Danmark kan lære af Indien. Det gælder eksempelvis solenergi, hvor Indien er stærkere end Danmark, siger statsministeren.

I sin tale kommer hun blandt andet ind på, at coronapandemien og klimaforandringerne har ændret spillereglerne de seneste år. Men at klimaforandringerne har mere vidtrækkende konsekvenser.

Hvis Danmark bliver medlem af FN’s Sikkerhedsråd i 2025-2026, vil regeringens fokus være de problemer, som klimaforandringerne medfører for landes egen sikkerhed.

Det danske forhold til Indien har været i bedring efter Niels Holck-sagen, hvor danskeren i 1995 leverede våben til en oprørsgruppe.

Det skyldes et arbejde af skiftende regeringer siden 2011, hvor Indien afbrød de diplomatiske forbindelser.

Indien har flere gange uden held krævet ham udleveret til retsforfølgelse.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter