0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Svensk udviklingsbistand skal ikke længere gå til den afghanske stat, efter at Taleban har smidt regeringen på porten og overtaget magten.

Nu stopper bistandsmyndigheden Sida - som er Sveriges svar på Danida - støtten til Afghanistan. I hvert fald den del, der går via regeringen i hovedstaden Kabul.

Sverige giver årligt omkring en milliard svenske kroner i bistand til Afghanistan. Hidtil er lidt under halvdelen af beløbet - svarende til cirka 325 millioner danske kroner - gået til den afghanske stat.

Det er den del af bistanden, som Sida nu stopper.

»I samme øjeblik, som talebanerne tog magten i hovedstaden Kabul, umuliggjordes de indsatser, der er rettet mod statsopbygning«, forklarer Maria Lundberg. Hun er chef for Afghanistan-enheden hos Sida.

I stedet skal et beløb svarende til 218 millioner danske kroner gå til humanitære indsatser, foreslår Sida. De sidste godt 100 millioner lægges væk, til der er klarhed over situationen.

»Vi kan se, at Afghanistan nu har et nyt de facto-regime. Og vi skal kunne garantere, at de respekterer menneskerettigheder. Al støtte, som kan bidrage til, at Taleban-regimet styrkes, bliver afbrudt«, siger Maria Lundberg.

I sidste uge meddelte også Danmark, at støtten til Afghanistan lægges om, så den ikke længere går til staten.

I stedet vil Danmark donere 100 millioner kroner til Internationalt Røde Kors og FN, meddelte udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) . Pengene kommer fra Danmarks udviklingsbistand.

Som det er tilfældet med Danmark, er Afghanistan det land, der får klart mest i udviklingsbistand fra Sverige.

ritzau