Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

15.000 mennesker var onsdag aften mødt op i den tyske by Leipzig for at støtte den islamkritiske Pegida-bevægelse. Dermed blev demonstrationen langt mindre end forventet. Kort derfra havde 20.000 mennesker samlet sig i en moddemonstration. Pegida-bevægelsens leder, Lutz Bachmann, har netop har trukket sig efter et foto af Bachmann med Hitler frisure og overskæg er kommet i omløb på internettet. Kilde: Ritzau

Europa

Pegida trues af opløsning og interne stridigheder

Demonstrationer og stort politiopbud hærger her til aften i Leipzig.

Europa

Mens den anti-islamistiske bevægelse Pegida i Tyskland er truet af interne stridigheder og tabet af sin leder Lutz Bachmann, der har trukket sig tilbage, er den tyske by Leipzig i undtagelsestilstand med demonstrationer og moddemonstrationer.

Tre store mængder mødes i Leipzigs gader: En demonstration fra den lokale aflægger af Pegida, kaldet Legida, med omkring 15.000 mennesker, en moddemonstration med 5.000 deltagere og en politistyrke på 4.000. Det er det største antal politifolk, der har været samlet i Leipzig siden Murens fald i 1989.

Da den store Legida-demonstration satte sig i bevægelse omkring klokken 19.30, haglede flasker fra moddemonstrationen ned over dem. Inden da havde Legida-folkene jaget pressefotografer væk med deres sædvanlige skældsord mod medierne:

»Lügepresse (løgnepresse, red.)«.

Tidligere på aftenen havde demonstranter - ifølge politiet var de af venstreradikal observans - sat ild til skabe med kabler på hovedbanegården i Leipzig og dermed gjort flere jernbanespor uanvendelige, så en del tog ikke kunne køre ind til byen.

Mens dramaet udspillede sig i Leipzig, kom der en uventet krigserklæring fra moderorganisationen Pegida i Dresden, lidt længere mod syd i det gamle Østtyskland.

Pegida-bevægelsens talskvinde og deres formentlig reelle leder, Kathrin Oertel, udsendte nemlig en pressemeddelse, hvoraf det fremgår, at der åbenbart er stridigheder mellem Leipzig og Dresden.

Har ikke noget med os at gøre

»Intet af det, der bliver sagt og gjort i Leipzig i aften har noget med os at gøre«, skriver Kathrin Oertel og truer folkene i Leipzig med, at Pegida vil gå rettens vej for at forhindre dem i at bruge bevægelsens navn med det lokale twist, Lediga.

Dagen bød ellers på voldsomme og muligvis livstruende problemer nok for Pegida i forvejen.

TIdligt på aftenen trak bevægelsens 41-årige stifter og leder, Lutz Bachmann, sig fra sin post efter et møde i ledelsen.

Forklædt som Hitler

I går kom det frem, at Lutz Bachmann tidligere har poseret med overskæg og frisure som Adolf Hitler på sin Facebook-profil. Selv om Pegida-lederen selv slog billederne hen som »en spøg«, måtte han trække sig.

»Jeg undskylder overfor alle de mennesker, der har følt sig angrebet af mine opdateringer. Jeg beklager, at jeg dermed har beskadiget vores bevægelses interesser og tager konsekvensen af det«, skrev Lutz Bachmann på Pegidas side på Facebook.

I tyske medier blev både billederne og konsekvensen straks udlagt som den mulige afslutning på Pegidas korte liv som markant og skelsættende protestbevægelse i Tyskland, allerede med aflæggere i Norge, Sverige og i mandags også Danmark.

Ikke mindst fordi statsanklageren i den tyske delstat Saachsen, hvor Dresden er hovedstad, har indledt en undersøgelse mod Lutz Bachmann, der er under mistanke for »rascistisk hetz« på grund af nogle - andre - opdateringer på Facebook.

Sympatien er forduftet

Her kaldte han i september, måneden før Pegida begyndte at afholde sine foreløbg 12 'aftenspadsereture' i Dresden, indvandrere for »dyr« og »møgsvin«. Sammen med billederne i Hitler-positur synes, at det have ødelagt den sympati, Lutz Bachmann måtte have samlet efter, at det i weekenden kom frem, at han var udsat for mordtrusler, angiveligt fra terrororganisationen IS.

»Den som maskerer sig som Hitler er enten en ganske stor idiot eller nazist«.

Truslerne fik politiet til at nedlægge forbud mod mandags-demonstrationen i Dresden i denne uge med henvisning til sikkerheden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den som maskerer sig som Hitler er enten en ganske stor idiot eller nazist«, siger Tysklands vicekansler, lederen af socialdemokraterne i SPD, Sigmar Gabriel til landets største avis, Bild.

Som mange andre medier spår avisen, at Pegida vil få meget svært ved at undvære Lutz Bachmann, der ejer sit eget reklamebureau, men er tidligere dømt for tyveri, indbrud, vold og besiddelse af kokain.

»Med Hitler laver man ikke sjov i tysk politik. Ingen almindelige borgere har forståelse og derfor kan man miste enormt meget sympati på den måde... Problemet for Pegida er, at han nærmest er uerstattelig, fordi de 11 andre i ledelsen mangler hans karisma og fornemmelse for, hvad der rører sig blandt Pegida-demonstranterne«, siger opinionsforskeren Hermann Binkert til avisen og tilføjer:

»Uanset hvad der sker nu, er temaet om indvandring ude af skabet i Tyskland, og også de store partier vil tage det alvorligt fremover«

Måske har Pegida med andre ord nået et af sine store mål og kan gå i glemmebogen? Selv om bevægelsen ikke har formået at skaffe sig stor folkelig opbakning i andre tyske byer end Dresden og heller ikke i aften nåede det ønskede antal demonstranter i Leipzig, vil det ikke gå sådan.

Ifølge ledelsen i Dresden er der indbudt til spadsereture igen på mandag i byens gader.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce