Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Planlagt? Det lykkedes to politifolk at springe ud af patruljevognen, lige inden den forsvandt helt i flammerne. Meget tyder på, at angrebet var vel for- beredt.
Foto: François Mori/AP

Planlagt? Det lykkedes to politifolk at springe ud af patruljevognen, lige inden den forsvandt helt i flammerne. Meget tyder på, at angrebet var vel for- beredt.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Autonome står bag byguerilla i Paris

Aktivister har i ugevis hærget centrum af Paris og store provinsbyer i protest mod ny lov og påstået politivold. Timelange slag mellem unge og politiet risikerer at fortsætte under EM i fodbold.

Europa
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Visse begivenheder bliver fastholdt i erindringen og den kollektive bevidsthed, når de overskrider hidtil usete grænser.

Det skete onsdag, da en patruljevogn kørte ind på Quai de Valmy i Paris få hundrede meter fra en voldsom demonstration mod regeringens nye arbejdsmarkedslov og politiets påståede voldelige optræden over for demonstranter.

Gaden var sort af hætteklædte og maskerede demonstranter iført hjelme og bevæbnet med diverse kasteskyts, metalstænger og baseballkøller. Pludselig sprang en demonstrant op på siden af patruljevognen og trykkede venstre forrude ind.

Vi står over for yderst velorganiserede grupper

En anden smadrede bagruden med en metalstang og smed samtidig en røgbombe ind i bilen. Inden røgen udviklede sig for alvor, sprang de to betjente – herunder en kvindelig – ud af bilen, men føreren blev omgående overfaldet af demonstranter med metalstænger, inden tililende lagde sig imellem, så betjentene nåede væk.

Det var i sidste øjeblik. Få sekunder efter var patruljevognen et brølende flammehav, og i pæn afstand af den kunne folk i gaden se et skilt på jorden med indskriften: ’Poulet rôti’ – ’stegt kylling’ – kylling er slang for en betjent.

Frygter uro under EM

Ikke mindst tilstedeværelsen af skiltet med den makabre ’humor’ tyder på, at aktionen var planlagt som et svar på en anden demonstration, som fandt sted mindre tæt ved Quai de Valmy.

Den var organiseret af politiets fagforeninger som en protest mod det, de kalder ’hadet mod politiet’, som dog begrænser sig til et mindretal.

En meningsmåling i avisen Le Parisien i denne uge viser, at 82 procent af befolkningen har et positivt syn på politiet. Men det er demonstranterne med deres parole: ’Alle hader politiet’, der sætter dagsordenen på nettet og optager spalteplads i medierne.

Voldsomhederne begyndte for flere måneder siden i forbindelse med de første demonstrationer mod den nye arbejdsmarkedslov opkaldt efter arbejdsminister Myriam El Khomri.

Loven skal blandt andet gøre det nemmere at afskedige personale for at skabe øget fleksibilitet på et arbejdsmarked med over 10 procent arbejdsløse. Ansatte får mulighed for at tage stilling til udspil fra arbejdsgiverne uden fagforeningernes medvirken, mens særlige ordninger skal fremme indslusningen af unge på arbejdsmarkedet.

Fagforeningerne har bebudet en stor demonstration 14. juni, 4 dage før EM-turneringen i fodbold løber af stablen, og de autonome grupper truer med aktioner før og under turneringen, der i forvejen er omgærdet af store sikkerhedsforanstaltninger.

Unge bagest i køen

Bag modstanden mod loven står ud over venstrefløjen i præsident Hollandes eget parti, kommunister og De Grønne en række fagforeninger samt studenternes og gymnasieelevernes organisationer.

»I dag er situationen, at unge står bagest i køen til et job. Og nu viser det sig, at vi skal ind på et arbejdsmarked, hvor det bliver muligt at smide folk ud fra den ene dag til den anden, hvis det passer arbejdsgiverne«, siger den 17-årige gymnasieelev Nathalie på Place de la République.

Her deltager hun i bevægelsen Nuit Debout (Oprejst i Natten), som med debatter og fremstilling af materiale til demonstrationerne har symboliseret en del af ungdommens modstand mod regeringen hver aften siden 31. marts.

Politivold mod elever

Hendes venner nikker bifaldende, og de var med til de første demonstrationer mod loven. Da gymnasieeleverne blokerede adgangen til et gymnasium i Paris, skred politiet ind. Optagelser viser en betjent, som slår løs på en forsvarsløs elev, mens en anden ifølge sin advokat blev udsat for ydmygelser på den lokale politistation.

»Politiet viste sit sande ansigt. Indtil da havde næsten alle fra Nuit Debout taget afstand fra de aktivister, som søger konfrontation med politiet, og som smadrer stationer og pengeautomater. Nu bliver vi nødt til at forsvare os mod politivolden«, lyder det fra Nathalie.

Hun henviser til, at en ung demonstrant mistede et øje under en demonstration i Rennes, hvor flere demonstranter – og politifolk – blev såret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Stemningen blev yderligere forværret sidste uge, da regeringen tvang El Khomri-loven igennem parlamentet ved at bruge en paragraf i grundloven, som gør det muligt at vedtage en lov uden afstemning.

»Afstemningen viste, at regeringen træder demokratiet under fode«, lød det fra lederen af den faglige landsorganisation CGT, kommunisten Philippe Martinez.

Autonome og Black Bloc

Flere af de unge går endnu videre.

»Hele forløbet har bestået af skinforhandlinger. Regeringen tager kun hensyn til arbejdsgiverne. Skal vi tage et såkaldt demokrati alvorligt, som består i at stemme hvert femte år – og at være til grin resten af tiden«, spørger den 32-årige pædagog Gaël, som ønsker at være anonym.

»Som medlem af Action Antifasciste figurerer jeg i alle politiets registre«, siger han.

Samtalen var en undtagelse fra reglen. For medlemmerne af ’autonome’ organisationer, der har forbindelse til den internationale gruppering Black Bloc, hader journalister fra de ’etablerede medier’. De er ifølge Gaël en del af den magtelite, som skaber ungdomsarbejdsløshed, som er ansvarlig for forurening, og som giver storkapitalen frie hænder.

Gaël er overbevist om, at voldelige aktioner mod politiet og symboler på magten som banker, forsikringsselskaber og de internationale kæders butikker er den eneste mulighed for at blive hørt.

Ikke kun i Paris, men også i store universitetsbyer som Nantes og Rennes i det vestlige Frankrig har aktivister flere gange i de seneste uger udkæmpet veritable slag mod politiet og forårsaget ødelæggelser i bykernerne.

»Vi står over for yderst velorganiserede grupper«, sagde lederen af en af politiets fagforeninger, Jean-Claude Delage, tidligere på ugen, og flere politifolk taler åbent om en ’byguerilla’ i flere byer.

Det risikerer at blive værre. »Vi bliver ved, så længe man ikke hører på os. Vi bliver mødt med alle former for vold. Politiets fysiske vold og politikernes, når de ikke vil lytte til folket«, siger Nathalie på Place de la République.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Unge støtter Le Pen

Foreløbig har protesterne ikke bredt sig ud over de svage fagforeningers demonstrationstog og de unge aktivister, men sociologen François Cusset afviser i en artikel i tidsskriftet Politis ikke muligheden af en opstand på linje med oprøret i maj 1968.

»Den sidste hindring er ikke overvundet«, skriver han med henvisning til flertallet af de unge, som ikke tilslutter sig de voldelige aktioner. Men hvis det sker, kan det udløse en bevægelse, som får maj 68 til at ligne et garden party, vurderer han.

På den anden side er kendsgerningen, at de autonome og deres tilhængere udgør et forsvindende mindretal, og meningsmålinger og valgresultater viser én ting: Den mest populære politiske bevægelse blandt franskmænd under 25 år er Marine Le Pens nationalistiske og indvandrerfjendtlige Front National.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden