0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den myrdede tilstod mordet på sig selv

Nogle anmærkninger i en politiprotokol fra Ringkøbing Ting- og Arresthus vidner om en mystisk sag i marts 1890. En ung mand meldte sig selv for mord – på sig selv. Det blev en stor pressehistorie landet over.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mediestream
Foto: Mediestream

Historien bredte sig i landets aviser, der snart afslørede den rette sammenhæng. Udklip fra Sjællands-Posten 11. marts 1890.

Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Angivet at have udøvet Drab«, står der i straffeprotokollen for Ringkøbing Ting- og Arresthus 7. marts 1890 ud for en ung mand. Han blev indskrevet i arresten som Christian Hansen, en 16 1/2-årig højskoleelev, der stammede fra Outrup ved Varde. Under anmærkningerne er hans rette navn anført: Hans Marinus Hansen. Og i kolonnen om straf står der ikke noget om straffen, som der ellers altid blev skrevet. Her står der blot »sindssyg«. Det fremgår også, at han dagen efter blev indlagt på sygehuset.

Den ret besynderlige post i straffeprotokollen, der nu findes på Arkivalieronline, Rigsarkivets webside for digitaliserede arkivalier, kan opklares ved hjælp af de gamle aviser, der findes online på Det Kongelige Biblioteks webside.

Hans Marinus Hansen var højskoleelev på Staby Højskole syd for Nissum Fjord. Han blev regnet for en af de dygtigste elever, og i weekenden i starten af marts 1890 tog han på besøg hos et par kammerater, der arbejdede på biskoler på egnen. De spillede kort, og da de var færdige, fulgte de to kammerater Hans Marinus lidt på vej, så han kunne finde hjem til højskolen. Han kom jo ikke fra egnen. Men her dukkede han ikke op, og som ugen skred frem, blev folk ængstelige. Der kunne være sket en ulykke. Torsdag 6. marts blev der iværksat en eftersøgning. Det var dog forgæves. I Herning langt mod øst havde en ung mand samme dag meldt sig hos politiet. Han var ankommet aftenen forinden og havde indlogeret sig i et gæstgiveri. Nu måtte han tilstå.