0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Engelske søfolk bedrev snighandel i Grønland

Gennem cirka 200 år havde Danmark monopol på handlen med Grønland. I hvert fald officielt. I slutningen af 1700-tallet var især briterne flittige til at opkøbe sælskind mod attraktive varer og brændevin.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Niels Gravesen
Foto: Niels Gravesen

I 1788 udgav Poul Egede (søn af Hans Egede) en bog med titlen ’Efterretninger om Grønland’. Heri findes dette kort, som tydeligt viser, at europæerne på denne tid havde fået et indgående kendskab til den grønlandske vestkyst, hvor der også var blevet oprettet en række danske handelssteder i løbet af 1700-tallet. Østkysten var derimod endnu stort set ukendt land for europæerne.

Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Grønland oplever i disse år en stigende global interesse på grund af øens beliggenhed og mineraler. Også i 1700-tallet var Grønland et attraktivt område, men dengang skyldtes det hvaler og sæler. De store dyr tiltrak hvalfangerskibe fra flere lande, og i 1750’erne begyndte Danmark også at satse på denne erhvervsgren. Samtidig forsøgte Danmark at hindre andre staters søfolk i at få adgang til de kystnære havområder i Vestgrønland og de mange bebyggelser langs kysten.

Det var ikke nogen let sag at etablere et sådant monopol. I 1762 blev der dog indgået et forlig med de hollandske myndigheder. Det tillod ganske vist hollænderne at fortsætte hvalfangsten, men forbød enhver form for handel mellem dem og grønlænderne (som inuitterne omtales i datidens kilder). For Danmark var det nemlig vigtigt, at grønlænderne kun drev handel med danskere.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu