Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nu får fædre også ret til 14 ugers barsel, når de mister deres barn. Hidtil har det kun været moren.
Foto: Henriette Dæhli

Nu får fædre også ret til 14 ugers barsel, når de mister deres barn. Hidtil har det kun været moren.

De usynlige børn
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu får fædre ret til barsel efter dødfødsel

Fra 1. januar får partneren ret til orlov på lige fod med moren, hvis barnet dør i graviditeten eller i månederne efter fødslen.

De usynlige børn
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste 15 år har mødre haft ret til 14 ugers barselsorlov, hvis det ulykkelige sker, at de mister deres barn i den sidste del af graviditeten eller inden for de første måneder efter fødslen. Men barnets anden forælder må nøjes med to uger, før han eller hun skal på arbejde igen.

Det vil beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nu på opfordring fra SF lave om på.

»Den lovgivning, vi har i dag, tager afsæt i en svunden tid. Den kan vi ikke være bekendt i et moderne samfund. Faktisk er der ikke så meget politik i det her. Det er et spørgsmål om medmenneskelighed, når så ubærlig en tragedie indtræffer«, siger han om baggrunden for den lovændring, der er på vej.

Fra 1. januar 2018 vil fædre, lesbiske medmødre og adoptivforældre nemlig få ret til 14 ugers barselsorlov på lige fod med mødrene, og ifølge Troels Lund Poulsen (V) er der allerede opbakning fra alle Folketingets partier, selv om forslaget formelt først fremsættes af beskæftigelsesministeren i løbet af denne uge.

SF har foreslået denne lovændring i fem forskellige omgange siden 2007, og ligestillingsordfører Trine Torp betegner det som en stor sejr, at det nu lykkes.

»Sådan, som lovgivningen er nu, er det knyttet til, om man er mand eller kvinde, hvorvidt man har brug for at komme sig ovenpå sådan et tab. Men tabet er naturligvis lige stort for begge, og jeg mener også, det er vigtigt, at man som par får mulighed for at gå igennem den smertelige proces sammen«, siger hun og peger på, at det formentlig også rent samfundsøkonomisk vil være en god investering at give barnets anden forælder mulighed for at holde 14 ugers barselsorlov.

»Jo flere historier, jeg hører om fædre, der nogen tid efter deres barns død er gået helt ned flaget og er blevet sygemeldt, jo mere giver det mening, at vi skal give dem mulighed for at få ro til at bearbejde sorgen sammen med barnets mor«.

Vigtigt skifte

I Landsforeningen Spædbarnsdød er sekretariatschef Birgitte Horsten både rørt over og stolt af, at det nu endelig kommer igennem, at fædre, medmødre og adoptivforældre får ret til barselsorlov.

»Det er selvfølgelig ikke direkte vores fortjeneste, men vi har været med til at pege på problemet politisk adskillige gange, og jeg er bare så utroligt glad for, at den anden forælders sorg nu langt om længe bliver anerkendt på lige fod med morens«, siger hun.

»Det har været fuldstændig uforståeligt for os, at lovgivningen var skruet sammen på den måde. Jeg tror, at det her vil betyde et skift i hele den måde, vi ser på sorgen over at miste et spædbarn på – både på arbejdspladsen og i familien«.

Birgitte Horsten forklarer, at mange fædre overser deres egen sorg til at starte med.

Ifølge hende er det ikke ualmindeligt, at fædrene først rigtigt reagerer, når deres kæreste er ved at have det bedre og er tilbage på arbejde igen. Så får mange af dem belastningsreaktioner med stress- eller depressionslignende symptomer. Bliver der ikke reageret, ender de sommetider med at blive fyret eller med selv at sige deres job op uden at have et andet på hånden.

»Når de nu får mulighed for barselsorlov, så tror jeg, at det vil hjælpe både dem selv og omgivelserne til at se alvoren i det, der er sket. Det er jo sindssygt alvorligt at miste sit barn, men i og med, at man fra samfundets side hidtil har signaleret, at det er værst for moren, så kan det være svært som mand eller medmor at erkende, at man har brug for tid til at sørge. Det bliver lettere nu«, mener Birgitte Horsten.

Hun understreger, at det er et tilbud, og at det ikke er sikkert, at alle, der mister, føler behov for at holde orlov.

»Men muligheden skal være der for begge parter, og sådan bliver det heldigvis nu«.

Den nye lov kommer til at gælde for mødre, fædre, lesbiske medmødre og adoptivforældre, der mister deres barn fra 22 fulde graviditetsuger og frem til, at barnet er syv måneder.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden