0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vaccinens svar på en trojansk hest virker mod corona

Vaccinekandidaten fra den svensk-britiske virksomhed AstraZeneca kan beskytte 7 ud af 10 forsøgspersoner lige efter vaccinationen, afslører foreløbige data. Det er dog alt for tidligt at tro, at vi har vundet kampen over corona, advarer to professorer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Vincenzo Pinto/Ritzau Scanpix
Foto: Vincenzo Pinto/Ritzau Scanpix

Selv om vaccinekandidaten fra AstraZeneca endnu ikke er godkendt af myndighederne, så er man allerede i gang med at producere den i stor skala.

Viden

De gode nyheder fra vaccinefronten står nærmest i kø, og det vækker håb om, at man ganske snart kan udrulle gigantiske vaccinationsprogrammer i hele verden, som forhåbentlig kan få kampen mod corona til at tippe til menneskehedens fordel.

Mandag kunne den svensk-engelske virksomhed AstraZeneca, som har udviklet en vaccinekandidat sammen med Oxford University, afsløre, at foreløbige data fra den allersidste testfase viser lovende resultater: Vaccinekandidaten kan forebygge smitte og sygdom hos 70 procent af dem, der har modtaget vaccinen.

Nyheden kommer i kølvandet på opmuntrende budskaber fra to rna-vacciner fra de to vaccineproducenter Moderna og Pfizer/BioNTech, hvor foreløbige data tyder på, at vaccinerne kan beskytte cirka 9 ud af 10 mod covid-19, 7-14 dage efter vaccinationen er givet.

»De tre vaccinekandidater, som vi har fået foreløbige data på, giver allesammen en imponerende beskyttelse, kort tid efter at vaccinationen er blevet givet. Da alle tre vaccinekandidater forsøger at rejse et immunsvar mod det spike-protein, som coronavirussen bruger til at låse sig ind i vores celler, har vi nu fået det definitive svar på, at det er den rigtige strategi. Vi har proof of concept. Det er vigtigt, for stort set alle de 64 vaccineteknologier, som er under afprøvning på mennesker lige nu, bruger den strategi. Så det er meget opmuntrende, det nu er slået fast med syvtommersøm, at strategien virker«, siger forskningschef Peter Lawætz Andersen fra Statens Serum Institut.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere