De gode nyheder fra vaccinefronten står nærmest i kø, og det vækker håb om, at man ganske snart kan udrulle gigantiske vaccinationsprogrammer i hele verden, som forhåbentlig kan få kampen mod corona til at tippe til menneskehedens fordel.
Mandag kunne den svensk-engelske virksomhed AstraZeneca, som har udviklet en vaccinekandidat sammen med Oxford University, afsløre, at foreløbige data fra den allersidste testfase viser lovende resultater: Vaccinekandidaten kan forebygge smitte og sygdom hos 70 procent af dem, der har modtaget vaccinen.
Nyheden kommer i kølvandet på opmuntrende budskaber fra to rna-vacciner fra de to vaccineproducenter Moderna og Pfizer/BioNTech, hvor foreløbige data tyder på, at vaccinerne kan beskytte cirka 9 ud af 10 mod covid-19, 7-14 dage efter vaccinationen er givet.
»De tre vaccinekandidater, som vi har fået foreløbige data på, giver allesammen en imponerende beskyttelse, kort tid efter at vaccinationen er blevet givet. Da alle tre vaccinekandidater forsøger at rejse et immunsvar mod det spike-protein, som coronavirussen bruger til at låse sig ind i vores celler, har vi nu fået det definitive svar på, at det er den rigtige strategi. Vi har proof of concept. Det er vigtigt, for stort set alle de 64 vaccineteknologier, som er under afprøvning på mennesker lige nu, bruger den strategi. Så det er meget opmuntrende, det nu er slået fast med syvtommersøm, at strategien virker«, siger forskningschef Peter Lawætz Andersen fra Statens Serum Institut.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her