0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Danske forskere løser mysteriet bag fire unge mænds barnløshed

En lille bogstavændring i den genetiske kode har fået en stor konsekvens for fire unge mænds frugtbarhed. Det gør dem ude af stand til at producere levedygtige sædceller, og de kan dermed ikke få børn, viser ny dansk forskning.

FOR ABONNENTER

I forsøg på at forstå unge mænds tab af frugtbarhed har danske forskere gjort et banebrydende fund. De har fundet en lille bogstavændring i den genetiske kode hos fire unge mænd, som får store konsekvenser. De mister fuldstændig evnen til at producere sædceller og vil aldrig kunne få børn ad naturens vej.

»De fire unge mænd er ramt af en mutation i deres arvemasse, som rammer et enzym, der er vitalt for sædcelledannelsen. Man ved fra studier i mus, at disse gnavere ikke kan producere sædceller, hvis lige præcis det enzym mangler. Vi har nu som de første i verden vist, at den samme mekanisme gør sig gældende hos mennesker, og vi har dermed lagt en vigtig brik til at forstå, hvad det er, der styrer sædcelleproduktionen hos mennesker, og hvad der sker, hvis man forstyrrer den mekanisme«, siger seniorforsker Kristian Almstrup fra Rigshospitalet om den videnskabelige nyhed, som i dag bliver offentliggjort i det medicinske toptidsskrift New England Journal of Medicine.

Få flere sider for kun 1 kr.

Hos Politiken giver vi plads til flere perspektiver, så du kan blive klogere på, hvad andre mener.

Prøv 30 dage for 1 kr.