Et såkaldt 'cirkusbæger' er blandt de nye vigtige fund ved Ishøj.
Foto: Kroppedal Museum

Et såkaldt 'cirkusbæger' er blandt de nye vigtige fund ved Ishøj.

Viden og tech

Bugnende fyrstegrav fundet i Ishøj

En hemmeligholdt arkæologisk udgravning i Ishøj rummer blandt andet resterne af en fyrste og et 'cirkusbæger', hvis lige ikke er fundet i 100 år.

Viden og tech

Der ligger en næsten 2.000 år gammel fyrste under Ishøj, og han havde forbindelser langt ned i romerriget.

Det har arkæologer fra Kroppedal Museum i Taastrup fundet ud af, efter at de er kommet godt ned i den dybeste af mindst 28 grave på stedet.

Udgravningen af de gamle grave - hvis placering holdes hemmelig for at undgå gravrøvere - har allerede affødt meget rige fund.

Under døgnbevogtning Gravene blev fundet, da området skulle byggemodnes - det må entreprenøren nu vente med. Gravene er under døgnbevogtning.


Blandt fundene er et såkaldt 'cirkusbæger', som er importeret fra romerriget og af klart glas med illustrationer af gladiatorkampe. Glasset er knust af en sten, men alle stykkerne er der og kan sættes sammen igen - sådan et 'intakt' glas er sandsynligvis ikke fundet i Danmark i 100 år.

Ishøj var magtcentrum
Udgravningsleder Rune Iversen står bogstaveligt talt med fingrene i jorden omkring det, der kunne ligne en delvist bevaret træspand, da politiken.dk ringer. Han er ikke i tvivl om, at der er tale om betydningsfulde fund i Ishøj.

Han fortæller, at fundene beviser, hvordan Københavns Vestegn lige før vikingetiden var det rene rigmandskvarter og et dansk magtcentrum.

»I den sammenhæng er cirkusbægeret en meget værdifuld ting at have med i graven. Vi har også fundet en sølvfibel - en dragtnål med glasindlæg - som man ellers kun finder nede centralt i Europa«, siger Rune Iversen.

Den begravede fyrste har ikke våben med i graven, for sådan noget med krig havde han folk til. Han er derimod diplomat og derfor udstyret med fade med mad og slagtede dyr samt et drikkehorn.

Han har også et brætspil - der minder om dam med 58 tofarvede glasbrikker - med i graven, så han har noget at snakke hen over med dem, han måtte møde.

De knap 30 andre grave er kommet til efter hans begravelse - det er simpelthen de næste generationer af det bedre borgerskab, som lod sig begrave tæt op ad den store mand.

Dna og måske færgebillet
Henover fyrsten stod en gravhøj, som for længst er væk. Men fyrsten, som arkæologerne ikke ved, hvem var, lå to meter under jorden med alle sine skatte og er derfor uskadt.

Hans skelet og tænder er i god stand, og det giver arkæologerne håb om at kunne bestemme, om han er dansker eller indvandrer, og om der også skulle ligge familie i gravene rundt om ham.

På torsdag håber arkæologerne helt at have fritlagt hans mund - udover tænder med intakt dna håber de også, at der skulle være en guldmønt eller ædelsten som betaling til færgemanden, som står for overfarten over floden Styx - floden adskiller i græsk og romersk mytologi de levende og dødes rige.

Fyrsten er nemlig fra en periode, hvor en romersk inspireret gudetro skal til at erstattes af den nordiske mytologi. Han er begravet cirka år 200 efter Kristi fødsel i det, der hedder den romerske jernalder. Og han har sandsynligvis haft direkte forbindelse til romerne.


Arkæologer entusiastiske

»Tiden var præget af rige fyrsteslægter, som blandt andet viste deres kontakter til romerriget ved de importerede sager, de hentede hjem. Det kan også være, at hans sønner eller han selv har været nede at kæmpe for romerriget«, siger udgravningsleder for Kroppedal Museum, Rune Iversen.

»Vi er meget entusiastiske, for den her fyrste bekræfter utroligt godt, at der var et netværk af fyrster og stormænd, som regerede på det her tidspunkt«.

På torsdag bliver den åbne grav og dens indhold vist frem for pressen. Derefter begynder arkæologerne at samle fundene i kasser og fragte det hjem til museet, så de for alvor kan komme igang med at undersøge dem.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce