Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Påsken fejres med gudstjenester over hele verden. Hjerneaktiviteten ved bøn viser sig nu at være ligesom, når vi taler med en ven.
Foto: AMEL EMRIC/AP

Påsken fejres med gudstjenester over hele verden. Hjerneaktiviteten ved bøn viser sig nu at være ligesom, når vi taler med en ven.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bøn til Gud ligesom at tale med en ven

Hjerneaktiviteten under bøn er den samme, som når vi taler med andre mennesker, viser dansk forskning.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når kristne over hele kloden i påsken beder til Gud, er det ligesom at tale med en ven.

I hvert fald hvis man ser på, hvad der rent fysisk sker inde i hjernen, og det er netop, hvad ph.d. Uffe Schjødt fra Aarhus Universitet har gjort sammen med en gruppe kolleger.

På baggrund af en række hjernescanninger af 20 troende forsøgspersoner konkluderer forskerne:

»Det er ligesom at tale med et andet menneske. Vi har ikke fundet beviser for noget mystisk«, siger Uffe Schjødt til New Scientist.

Fadervor og vuggevise Resultaterne er netop blevet offentliggjort i Social Cognitive and Affective Neuroscience ved Oxford universitet i Storbritannien.

Sammen med sine kolleger lod han først forsøgspersonerne fremsige Fadervor efterfulgt af en vuggevise, mens deres hjerneaktivitet blev scannet.

Resultatet af scanningen viste, at hjerneområder, som bruges til repetition og øvelser, blev aktiveret under seancen.

I anden del af forsøget improviserede forsøgspersonerne og fremsagde personlige bønner til Gud. Her viste scanningen, at hjerneaktiviteten ved bøn følger det samme mønster, som når man kommunikerer med andre mennesker.

Kan bruges af alle

Ifølge Uffe Schjødt er det blandt andet en del af hjernen, som har med éns ønsker at gøre, og som samtidig beskæftiger sig med, hvordan en anden person - i dette tilfælde Gud - forholder sig til det, man ønsker.

Forsøgspersonerne opfatter med andre ord Gud som en virkelig person, og dermed adskiller hjerneaktiviteten ved bøn sig blandt andet fra hjerneaktiviteten i forbindelse med computerspil.

Ifølge Uffe Schjødt vil både ikke-troende og troende kunne bruge undersøgelsens resultater.

»For ateister er det et bevis på, at det hele er en illusion. For kristne er det bevis på, at Gud eksisterer«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden