Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ateisterne angriber

Internationale bestsellere og prominente ateister kræver fornuften tilbage og angriber de troende. Også Danmark har fået to ateistiske talerør.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En gammel joke blandt ateister lyder: Hvis ateisme er en religion, så er ikke at samle på frimærker en hobby.

Men selv om mangel på tro måske ikke er en religion, udvikler ateisme sig netop nu til en global bølge og ideologi. I sommer trådte ateister fra hele verden for første gang sammen til kongres på Island, og for halvanden måned siden mødtes en kreds af verdens fremmeste videnskabsmænd i Californien og kaldte til kamp mod religion i en atmosfære, der mindede om et vækkelsesmøde for ny ateisme.

Samtidig hitter tre markante ateistiske forskere med internationale bestsellere, der går til angreb på religion.

’En gudsforladt forening’ »Tidligere orkede ateister ikke at tage en kamp om noget, de ikke tror på. Nu vil vi gerne bringe bolden ind på de religiøses banehalvdel og kritisere de værdier, der kommer ud af religion«, siger Torben Peitersen. Han er pressetalsmand for Ateistisk Forum med sloganet ’en gudsforladt forening’, der spirede frem som et simpelt debatforum, men lige har åbnet for medlemmer og håber at puffe debatten i religionskritisk retning. Den nye ateisme trækker nemlig ikke bare på skuldrene og lader de troende have deres hokuspokus i fred. Ateister angriber både religion og tolerance over for den. »De store ideologier er brudt sammen, og det er en global vestlig tendens, at man er blevet mere religiøs. Folk må tro, hvad de vil. Men ateister må reagere, når tro bliver sat højere end viden«, siger Jens Morten Hansen, der er professor i naturfilosofi ved Københavns Universitet og tidligere direktør for Forskningsstyrelsen. Det seneste års tid har han skrevet ateistiske læserbreve mod ’kirkefims’ i P1 og mod særhensyn til ’religiøse følelser’.

Han fór også i flæsket på biskoppen Karsten Nissen, der udtalte sig positivt om den kristne, amerikanske skabelsesteori ’intelligent design’.

»Det er indbegrebet af skizofreni, at man ikke stoler på sanser og videnskabelig observation. Når jeg ser en fugl, er det sgu en fugl og ikke et Guds under – ellers bryder al fornuftig tænkning jo sammen«, siger Jens Morten Hansen.

Bevægelse fra USA

Det er netop den slags bekymringer, der – sammen med muslimsk terrorisme og kristne gruppers tiltagende magt i amerikansk politik – får den ateistiske bølge til at rejse sig fra USA. Da nobelprisvinderen i fysik Steven Weinberg, biologiprofessoren Richard Dawkins fra Oxford University og andre markante ateister mødtes i Californien for halvanden måned siden, diskuterede de, hvordan videnskaben kan undergrave og allerhelst afskaffe religion. Richard Dawkins rejser nu verden rundt med bogen ’Vrangforestillingen Gud’, der ligger i top ti på New York Times bestsellerliste. Tidligere på året udgav den ateistiske filosofiprofessor Daniel C. Dennett bogen ’Fortryllelsen brudt: Religion som naturfænomen’. Og den amerikanske filosof og neuroforsker Sam Harris har fulgt sin prisbelønnede bestseller ’Troens fallit’ op med debatbogen ’Brev til en kristen nation’. »Mit mål er, at det simpelthen skal være pinligt at være skråsikker omkring Gud. Standpunkter skal underbygges af beviser og gode argumenter – ellers går vi mod verdens undergang, men på en noget anden måde, end de religiøse forestiller sig«, siger Sam Harris, der begyndte at skrive ’Troens fallit’ 12. september 2001 og bruger bogens længste kapitel på at kritisere islam sønder og sammen. I Danmark samarbejder det fire år gamle Ateistisk Selskab med sine 400 medlemmer netop nu med ateistiske bevægelser over hele Europa – blandt andet for at spænde ben for Vatikanet, der stadig prøver at få kristendommen skrevet ind i EU’s forfatning. Men selskabet har besluttet ikke at angribe religion i sig selv. »Jeg tror, man risikerer at gøre konflikten værre«, siger formanden Jesper Vind.
Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden