0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forskning skal vise om latter helbreder

Et forskerhold fra Odense Universtetshospital vil forske i, om latter har en helbredende effekt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Frandsen Finn
Foto: Frandsen Finn

Nu skal det dokumenteres videnskabeligt, at latter helbreder. - Arkivfoto: Finn Frandsen

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hospitalsklovne gør ikke kun børn gladere. De får dem også hurtigere igennem behandlingen, nedsætter medicindoserne og giver sygehuspersonalet færre sygedage.

Den fornemmelse har hospitalsklovne og mange læger og sygeplejersker haft længe, men nu skal et forskningsprojekt på Odense Universitetshospital for første gang videnskabeligt afgøre, om det er rigtigt, skriver Kristeligt Dagblad.

»Der findes nærmest ingen forskning på dette område, heller ikke internationalt, så det vil være et stort skridt fremad for klovnene, hvis vi endelig får bevist, at de har en klart positiv medicinsk effekt«, siger overlæge Mogens Hejl, der leder forskningen. Han regner med, at forskningsresultaterne vil ligge klar til næste sommer.

Kommer på finansloven
Foreningen Danske Hospitalsklovne ser også frem til at få sat videnskabelig fakta på klovnenes arbejde.

»Det vil formentlig fjerne noget af den skepsis, vi møder hos særligt lægerne, så vi kan nå ud til endnu flere børn og voksne. Og forhåbentlig vil det betyde, at vi omsider bliver betragtet som en egentlig medarbejdergruppe under sygehusene og kommer på finansloven, så vi ikke skal være afhængige af private donationer«, siger foreningens leder, Karen Meldgaard.

Læger og sygeplejersker bruger også humor
Jens Seeberg er medicinsk antropolog ved Aarhus Universitet og har forsket i kulturen på sygehuse. Han oplyser, at især Skejby Sygehus i Århus har arbejdet med hospitalsklovne gennem mange år og vurderer, at klovnene kan gøre stor gavn på børneafdelinger.

Han tvivler dog på, at klovne vil vinde indpas over for voksne patienter.

»Jeg ved ikke, hvordan jeg selv ville have det, hvis jeg var indlagt, og der kom en klovn for at muntre mig op. Til gengæld har jeg selv studeret, hvordan mange læger og sygeplejersker er dygtige til bevidst at bruge humor. Det handler ikke om at have et repertoire af vittigheder, men om at sige noget, der kan løse op for svære situationer«, vurderer Jens Seeberg.

Der har eksisteret hospitalsklovne i Danmark siden 2000. I dag er der 33 uddannede af slagsen, og de spreder glæde og måske også sundhed på i alt 40 sygehusafsnit og institutioner.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere