0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spis fisk og grønt mod Alzheimers

Spis masser af fisk og grønt og hold igen med mælkeprodukterne. En såkaldt middelhavsdiæt ser ud til at give glimrende beskyttelse mod demens.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Frugt, grønt og olivenolie, en del fisk og lidt alkohol, men meget lidt mælk og kød. Det skulle give beskyttelse mod demens. - Foto: Anne-Li Engström

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Masser af frugt, grønt og olivenolie, en del fisk og lidt alkohol, men meget lidt mælk og kød.

Diæten også kendt som middelhavskost kan reducere risikoen for, at ældre mennesker får Alzheimers sygdom.

Fisk er godt
Man har længe ment, at især B-vitamin fra fisk var effektivt mod sygdommen, men hidtil har man ikke været i stand til at bevise virkningen af denne enkelte ingrediens.

Derfor tog neurologen Nikolaos Scarmeas fra Colombia-universitetet i New York fat på hele menuen.

I fire år har han fulgt 2.000 ældre og i udgangspunktet mentalt raske mennesker med en gennemsnitsalder på 77 år.

De har udfyldt skemaer med, hvad de spiste og hvor ofte. I alt udviklede 262 af forsøgspersonerne Alzheimers sygdom i løbet af de fire år. Mest raske forblev de personer, der spiste fisk og undlod at indtage mælkeprodukter.

Kan være demens-beskyttelsen
Den tredjedel af forsøgspersonerne, hvis kost lå tættest op ad en middelhavsdiæt (tre gange så meget fisk og mindre end en tredjedel så mange mælkeprodukter som de andre) mindskede risikoen for at få Alzheimers sygdom med 39-40 procent i forhold til den tredjedel af personerne, der spiste mad, der var længst fra middelhavsdiæten.

»Dette er et første tegn på, at middelhavsdiæten måske beskytter mod demens«, siger Scarmeas.

»Men det er for tidligt at gå ud med anbefalinger alene på baggrund af dette forsøg«, siger han.

Diæten har i tidligere forsøg vist sig at hjælpe mod visse hjerte- og kræftsygdomme samt diabetes. Hvordan det i givet fald skulle virke mod Alzheimers sygdom er endnu ukendt.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere