Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Birch Anders
Foto: Birch Anders

Et stykke fyldt chokolade behøver ikke nødvendigvis give dårlig samvittighed. - Arkivfoto: Anders Birch

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Chokolade kan modvirke brystkræft

Det kan godt være, det feder. Men chokolade er faktisk godt for noget: Forskere har fundet ud af, at kakobønner indeholder stoffet procyanidin, der modvirker brystkræft.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Chokolade har måttet stå skud for mange beskyldninger gennem tiderne.

Men trods store mængder sukker og fedt har slikket faktisk en stor fordel.

Chokolade indeholder nemlig også stoffet procyanidin. Og ifølge forskere fra Lombardi Comprehensive Cancer Center på Georgetown University i USA, kan netop dét stof forhindre, at brystkræft-celler deles.

Brystkræft blev standset
Chokolade fremstilles af bønner fra kakaotræer som, i lighed med blandt andet nødder og en række grøntsager, indeholder flavonider - en særlig form for antioxidanter.

Flavonider kan beskytte cellerne fra de såkaldte 'frie radikaler' som kan forårsage både hjerteskader og kræft.

Den mest effektive form for flavonider indeholder stoffet procyanidin - som findes i rigelige mængder i chokolade.

Forskerne udsatte brystkræftceller for stoffet og fandt ud af, at en række proteiner, som normalt fører til kræftcellens deling og vækst, pludselig blev deaktiveret og dermed standsede udviklingen af brystkræft.

Uafklarede spørgsmål
Forskerne understreger, at de faktisk ikke er fuldt ud klar over, hvorfor stoffet virker, som det gør:

»Vi kan ikke fastslå, om chokoladen ganske enkelt trykker på en overordnet knap, der standser kræftcellevæksten, eller om chokoladen medfører en lang række uafhængige effekter på diverse dele af cellen. Det skal vi nu til at undersøge«, siger Robert B. Dickson, projektleder, til magasinet Science Daily.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden